Зима

Зима
Пролет

30 септември 2016 г.

Цял випуск лекари се изнася от България всяка година

Всеки трети практикуващ лекар е над 60-годишна възраст
 
Близо един випуск лекари напускат страната всяка година, сочи мрачната статистика. 

Тя бе огласена от председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по време на 23-я Симпозиум на централно и източноевропейските лекарски камари, който се провежда в София.

Над 550 удостоверения за чужбина се издава съсловната организация на родни медици годишно, без които те не могат да започнат работа или да специализират в чужбина. Със сигурност 350 – 400 лекари действително заминават зад граница с тези документи. Техният брой представлява 90% от новозавършилите.

В същото време средната възраст на лекарите у нас се качва, отчете д-р Грозев. По данни на БЛС всеки трети практикуващ лекар е над 60-годишна възраст, а близо 55 на сто от медиците са навършили 55 години. Само 5 на сто са до 31 години, останалите са пенсионери.

Като основна причина за застаряването в нашата страна беше отчетена миграцията на младите специалисти в рамките на Европейския съюз. Все повече от тях споделят, че заминават в чужбина не само за по-високо заплащане, но и за да имат достъп до по-съвременни методи на лечение и придобиване на нови познания и умения.

Като причина да изберат специализациите зад граница вместо у нас, те изтъкват и честата промяна в нормативната база.

Междувременно българската здравна система остава една от най-неефективните в света, сочи класация на Bloomberg за ефективност на здравеопазването.

Класацията е за 2014 г. и оценява продължителността на живота, разходите за здравеопазване на глава от населението и разходите като дял от брутния вътрешен продукт.

България е поставена на 46-о място заедно с Либия. У нас се отделят 662 долара на глава от населението за здравеопазване, а средната продължителност на живота е над 75 години.



Няма коментари:

Публикуване на коментар