Зима

Зима
Пролет

5 октомври 2016 г.

Антонио Гутериш вероятно ще е следващият генерален секретар на ООН

Никоя от петте страни с право на вето не гласува против него

Бившият португалски премиер Антонио Гутериш вероятно ще е следващият генерален секретар на ООН, след като никоя от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност не гласува против него в днешния шести кръг от предварителните гласувания, съобщиха дипломати.

Гутериш е единодушният избор за следващ генерален секретар на световната организация.

Той е явният фаворит в надпреварата за поста и Съветът за сигурност е готов да проведе официално гласуване.

Петнадесетте членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха с тайни бюлетини за всеки от 10-имата кандидати, на които имаха възможността да отбележат "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение".

За да бъде официално предложен за избиране от 193-членното Общо събрание на ООН, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при закрити врата. За да бъде приета, тя трябва да получи най-малко 9 гласа "за" и да не й бъде наложено вето.

Ирина Бокова, която изгуби подкрепата на българското правителство в надпреварата за генерален секретар на ООН и остана да се състезава като независима, всъщност получи повече гласове от новия кандидат на кабинета - Кристалина Георгиева.

Това стана на шестия предварителен вот за избор на ръководител на организацията, който се състоя на закрито заседание на Съвета за сигурност.

При гласуването днес Бокова получи 7 положителни гласа, а Георгиева - 5. Един глас е бил против Бокова, а два гласа - против Георгиева.

Според официалната информация Кристалина Георгиева е получила 5 положителни гласа, 8 против и 2 въздържал се. Ирина Бокова обаче е получила 7 гласа "за", 7 "против" и 1 "въздържал се".


 Членове на Съвета за сигурност са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ (постоянни) и Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

Очаква се официалният вот на Съвета да бъде утре сутрин в 10:00 местно време в Ню Йорк (17:00 българско). След това гласуване трябва да се проведе и в 193-членното Общо събрание на ООН.

Прагът на шанса за успех е събирането на 9 гласа "за" и нито един глас против от САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай, които могат при окончателното гласуване да наложат вето.

Антонио Гутереш

Няма коментари:

Публикуване на коментар