Зима

Зима
Пролет

5 октомври 2016 г.

Очертава се битка "Всички срещу БСП"

Рекорден е броят на леви кандидати - това прилича на "война за наследството на БСП"
 
Кандидат на ГЕРБ Цецка Цачева е до голяма степен компромисна фигура. Известно е, че тя не принадлежи нито на кръга около Цветанов, нито на "прозападните" среди в ГЕРБ. Заедно с това не може да се каже, че се ползва с особено висока обществена популярност. 

Това е извод в актуалния анализ на института "Иван Хаджийски", който е под общата редакция на проф. Петър-Емил Митев.

С Цачева ГЕРБ рискува самозатваряне в собствения твърд електорат, далеч от по-широка дясна, патриотична или социална периферия, смятат анализаторите. Според тях обаче не бива да се подценява силата на "изборната машина" на партията, нито евентуалното "рамо" за балотажа от други партии.

Анализаторите смятат, че шансовете на Трайчо Трайков са се увеличили след номинацията на Цачева, която не можело да вдъхнови много реформаторски настроени избиратели.

Срещу Радев се действа като по учебник - размиване на вота между многото "леви", недоверие в потенциала му да стигне до балотаж, отнета възможност за антисистемност - за сметка на Веселин Марешки, вкарване в обяснителен режим - заради Орешарски, смятат от института "Иван Хаджийски".

Рекорден е броят на леви кандидати - бивши министри или депутати от БСП и, според анализаторите, това прилича на "война за наследството на БСП". Те смятат, че се очертава вариант "всички срещу БСП".

Опасността за патриотите, според анализаторите, е там, където е и шансът - продължаващото участие на ПФ във властта да не се окаже бариера пред претенциите на националистите да изразяват промяната.



Няма коментари:

Публикуване на коментар