Зима

Зима
Пролет

27 октомври 2016 г.

Избирателната активност на референдума - близка до признаването му

54% имат нагласа да гласуват в допитването
 
Избирателната активност на референдума може да е близка до нужната за признаването му за валиден. 

Това прогнозират социолозите от "Алфа Рисърч" на базата на свое проучване.

То е проведено между 19 и 24 октомври 2016 година сред 1013 пълнолетни граждани в страната и е по поръчка и със средства на Института за развитие на публичната среда.

Данните показват, че 54 на сто от анкетираните имат нагласа да гласуват в допитването. Те са с 5% повече от онези, които са заявявали готовност за участие в референдума за електронното гласуване миналата година.

Социолозите не изключват вероятността заявеното участие да се окаже по-малко от реалното както е станало през 2015 година.

"Ако обаче продължи тенденцията - задължителният характер на гласуването да оказва влияние върху традиционно дисциплинирани групи избиратели, е възможно избирателната активност на референдума да е близка до признаването му за валиден", прогнозират от "Алфа рисърч".

Според агенцията проучването е показало слаба информираност по въпросите от допитването.

"За разлика от миналогодишния референдум за електронното гласуване, когато гражданите направиха избора си въз основа на поредица от обсъждания, предстоящото след две седмици пряко допитване най-вероятно ще произведе резултат, базиран на противоречиви нагласи и слаба информираност за последствията от едно или друго решение", се казва в анализа на "Алфа рисърч".

И това социологическо проучване показва, че отговор "Да" ще има превес и в трите въпроса – дали да се намали субсидията на депутатите, дали гласуването на избори да е задължително и дали да се въведе мажоритарен избор за депутати в два тура.

Най-високо е одобрението по въпроса за намаляване на държавните субсидии за политическите партии - 58.8% "Да" срещу 24.7% "Не". Същевременно, мнозинството от избирателите са съгласни едновременно с тезата, че партиите трябва да получават по-висока субсидия, за да не изпаднат в зависимост от интересите на благодетелите си (73%) и с противоположната - че ако субсидията е минимална, ще останат само партиите, на които хората имат доверие и които те са готови да финансират със собствени средства (57%).

Въвеждането на мажоритарен избор за народни представители в два тура също получава повече "Да" (55.1%), отколкото "Не" (26.2%) . И отново зад тези нагласи стои приемането на две противоречащи си тези. 48% смятат, че мажоритарният вот дава шанс за по-широко представителство на гражданите, тъй като ще се състезават повече личности, а 47% точно обратното - че ще ограничи представителството на избирателите, тъй като всеки район ще има само по един депутат.

Най-парадоксална е ситуацията при задължителното гласуване - 51.6% "Да" срещу 32% "Не". Въпреки лекият превес на "да"-то над 50-те процента, мнозинството от хората приемат именно аргумента "против" – 74% смятат, че гласуването е право, което не бива да се вменява като задължение. А най-силният аргумент в подкрепа на задължителното гласуване – че така ще се ограничи тежестта на купения и контролиран вот – събира почти двойно по-малко привърженици (46%).



Няма коментари:

Публикуване на коментар