Зима

Зима
Пролет

26 октомври 2016 г.

IT специалистите у нас - млади образовани мъже с високи доходи

Средното заплащане в IT сектора варира от 700-800 евро за млад специалист - до 1500-2000 евро за средна мениджърска позиция
 
Близо 70 000 души са работили в сферата на Информационните технологии у нас през миналата година, сочат данни от анализ на Евростат за развитието на IТ сектора в ЕС през 2015 г. 

За сравнение през 2011 г. в IT сектора у нас са работили около 55 000 души или за 5 години техният брой се е увеличил с около 15 хиляди. Общо заетите в IT сектора у нас формират около 2,3 на сто от общата трудова заетост при среден показател от 3,5 на сто за страните от ЕС-28, отчита Евростат.

Профилът на българския IT специалист се формира от следните показатели, според анализа: около 53 на сто от работещите в сектора са мъже, 54 процента са под 35-годишна възраст и близо 70 процента са с висше образование и много добри доходи.

Средното заплащане в IT сектора е било едно от най-високите на пазара на труда у нас и варира от 700-800 евро за млад специалист - до 1500-2000 евро за средна мениджърска позиция в сектора.

Според данни на експерти IТ сектора е най-бързо развиващият се сегмент в българската икономика и трудът на един високо квалифициран специалист генерира между 15-20 хиляди евро годишно, което е около между два-три пъти повече от средната производителност на труда у нас.

Според последните данни на Евростат най-много IT специалисти в ЕС работят в Германия и Великобритания - по около 1,5 млн. души, както и във Франция - около 1 милион, в Испания и Италия - средно по около половин милион души. Общо в ЕС през 2015 г. в IT сектора са се трудили около 8 милиона души, което представлява около 3,5 на сто от общата заетост в Евросъюза.

Най-висок дял специалисти в IT сектора като процент от общата заетост на населението е отчетен във Финландия - 6,5 на сто. Следват Швеция - 6,1 на сто, Холандия и Великобритания - по 5 на сто, Люксембург - 4,6 на сто, Естония - 4,4 на сто.

Най-нисък е процентът на заетите в IT технологиите спрямо общата заетост в Гърция - едва 1,2 на сто. Следват Румъния, Литва и Кипър - по около 2 на сто, България и Португалия - по 2,3 на сто, Испания - 2,4 на сто и Италия - 2,5 на сто.

Най-висок дял ИТ специалисти с висше образование е отчетен в Литва - близо 80 на сто. Там са и най-младите ИТ специалисти - близо 55 на сто от хората в ИТ сектора са под 35 години.

Като цяло 8 от всеки 10 души в IT сектора на ЕС са били мъже, а 6 от 10 са били с висше образование, отчита европейската статистика.

Според Евростат, IT сектора преди десетина години се е ползвал предимно за комуникации, докато в днешно време той присъства в почти всички сфери на човешката дейност и на пазара на труда. Присъствието на ИТ сектора в почти всички аспекти на човешкия живот изисква и съответните промени в образованието, производството и пазара на труда, отчита анализът.



Няма коментари:

Публикуване на коментар