Зима

Зима
Пролет

7 ноември 2016 г.

1997-а мина преди двайсетина години

Стилистично издържани в сивосин аутфит, Реформатори и кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева се появиха пред широката общественост, за да призоват на балотажа избирателите на Трайчо Трайков да гласуват за Цачева.
 
Самият Трайков не се яви. 

Той вече беше казал: „Искам ясно да заявя, че не съм дал подкрепата си за нито един от участниците в балотажа и смятам за почтено всеки да изказва собственото си мнение, а не да спекулира с чуждото“.

Странно поведение от човек, който през септември беше заявил, че на балотаж Реформаторите трябва да подкрепят кандидата на ГЕРБ и очаква същото от тях, ако той стигне до втори тур. Обаче всъщност каза, с много думи, да се гласува за Цачева.

Каква част от тези малко над 200 000 души, гласували за Трайков, са лично негови избиратели и каква – от партиите от РБ, не е ясно. Но преди решаващия тур за президентските избори, роднините в ЕНП (ГЕРБ, СДС, ДБГ и ДСБ са членове на Европейската народна партия – б.р.) се преоткриха един друг.

И любовта между брат’чедите избуя на най-странното поле – на антикомунистическата реторика. Трийсетина години след поляризацията сини-червени от 90-те години на миналия век. Когато днес в представите на повечето хора за чисто минало на политик дори не фигурира принадлежност към Държавна сигурност. Преходът със съучастието на политици от всички кръгове център-ляво-дясно го изтри от колективната памет.

Изборът на Румен Радев за президент ще бъде краят на мача за евроатлантическата ориентация на България, каза пред журналисти здравният министър Петър Москов. „Радев значи Първанов, а Първанов значи Путин“, заяви Москов в батебойковски ораторски стил, като уточни, че перифразира руския поет Владимир Маяковски.

Не е за вярване, че с подобна кампания Реформаторите смятат да мобилизират избиратели в подкрепа на… Цачева, влязла в БКП, за да си осигури чрез рабфак следване по право в Софийския университет. Обидно е дори за ядрото на десните – и абсурд да мобилизираш избиратели от периферията! В ГЕРБ със сигурност има също толкова бивши партийни секретари на БКП, колкото и в БСП.

Убеждават ни, че подкрепят Цачева в името на демократичните ценности, а всъщност – в името на министерските кресла, които биха загубили при оставка на Бойко Борисов и евентуални предсрочни избори. И, разбира се, следват пропагандни тези.

„Не желая да ме управляват червени генерали, не желая да имам втори Първанов за президент, защото точно това ще се случи, ако Румен Радев спечели изборите“, заяви днес министърът на външните работи Даниел Митов преди срещата на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок и кандидат-президентската двойка на ГЕРБ.

Във Facebook Димитър Бечев, изследовател в Центърa за европейски изследвания в Харвард и директор на Института за европейски политики, коментира подобна реторика така:

Да гласуваме за ГЕРБ, които опраскаха съдебната реформа?
 

Да гласуваме за ГЕРБ, които направиха възможното да разединят дясното?
 

Да гласуваме за ГЕРБ, чието ръководство не се разграничи от Делян Пеевски, а даже му помага (институционално) за куп сделки?
 

Да гласуваме за ГЕРБ и лидера им Борисов, който си избира главен прокурор?
 

Да гласуваме за ГЕРБ, при чието първо управление КТБ се разрасна и стана четвъртата по активи банка?
 

Да гласуваме за ГЕРБ, които окупираха политическото – и икономическото, за рейдърство на фирми и политическите им пудели?
 

Да гласуваме за ГЕРБ, чийто лидер се покланя на Тодор Живков, също като лидерът на БСП Корнелия Нинова…

Кое му е дясното от всичко това? Боята избледня, дами и господа.




Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар