Зима

Зима
Пролет

9 ноември 2016 г.

Бернардо Бертолучи благослови „Киномания 2016“

НДК посреща събитието с чисто нов високотехнологичен екран в Зала 1

Големият италиански режисьор Бернардо Бертолучи изпрати видео обръщение към организаторите и феновете на „Киномания 2016“, чието 30-о юбилейно издание ще стартира на 17 ноември и ще продължи чак до края на януари догодина в НДК и партньорските киносалони в София, Пловдив и Варна. 


В него създателят на „Последно танго в Париж“, „ХХ век“, „Малкият Буда“ и още дузина паметни ленти изразява съжаление, че никога не е имал възможност да работи сред мистерията и красотите на българската столица и поздравява идеолозите на феста, че с панорамата от негови филми, която ще излъчат, в рамките на няколко дни ще запознаят зрителите с десетилетния му път на творец. 

Освен на споменатите заглавия, публиката ще може да се наслади и на неговите „Мечтатели“, „Конформистът“, „Обсадени“, „Открадната красота“, „Последният император“ „Трагедията на един смешен човек“ и „Чай в пустинята“.

Почитателите на седмото изкуство ще могат да проследят десетките предложения в афиша на събитието в НДК на чисто новия екран в Зала 1, който е сред най-съвременните у нас. „Предишната „Киномания“ беше една от най-успешните и печалбата ни позволи да реинвестираме“, обясни на специална пресконференция директорът на Двореца Мирослав Боршош и увери, че програмата, както винаги, е заложила на класни филми, които няма как да се видят в моловете, защото не вървят в комплект с пуканки. Дори образците на американското кино няма да са от класическия холивудски тип „дъвка за очите“. Между тях е и най-новата продукция на Мартин Скорсезе „Мълчание“ с Лиъм Нийсън, Андрю Гарфийлд и Адам Драйвър, разказваща за йезуитски мисионер в Япония, обърнал впоследствие гръб на християнската църква. Тя ще се завърти в НДК на 14 януари – броени дни след световната си премиера отвъд Океана.

Ноемврийските бижута на „Киномания“ включват и панорама от 7 филма на великия мистик Андрей Тарковски, отишъл си от света точно преди 3 десетилетия. Ценителите на класическите екранни предизвикателства ще могат да си припомнят „Андрей Рубльов“, „Иваново детство“, „Жертвоприношение“, „Носталгия“, „Огледало“, „Соларис“ и „Сталкер“. Всички те вече са дигитално реставрирани. 


В рамките на юбилейното издание ще има и фестивал на френското кино с 10 елитни предложения – от биографични ленти до комедии с участието на най-ярките звезди в небето над Айфеловата кула – Жюлиет Бинош, Изабел Юпер, Венсан Касел, Марион Котияр, Валерия Бруни-Тедески, Фабрис Лукини и, разбира се – космополитния Жерар Депардийо, който вече се води руски гражданин... Четири филма – от Канада, Чили, Полша и Испания („Хулиета“ на Алмодовар) са съответните национални кандидатури за чуждоезичния „Оскар“.

Българското кино ще бъде представено с 6 нови заглавия, 4 от които са копродуцирани от НДК – игрални, документални, анимация

Вторият филм на авторите на „Урок“ Кристина Грозева и Петър Вълчанов - „Слава“, ще открие „Киномания 2016“ на 17 ноември, след като вече има куп награди от международни фестивали. Изпълнителката на главната роля Маргита Гошева го нарече дързък филм без излишен самоцелен блясък, вкарващ зрителя в интерактивна игра, която го кара да прави избор във всяка следваща ситуация. 


„Пеещите обувки“ на Радослав Спасов е за съдбата на джаз певицата Леа Иванова и трудната й любов с Еди Казасян в трудно време, белязано от активността на Държавна сигурност. За структурирането на творбата на Спасов е помогнал и новият филм за Едит Пиаф, призна самият той, определяйки Леа като българска Пиаф. 

Документалният „Балканска хармония“ на Атанас Киряков е посветен на „кавалджията на Вселената“ Теодосий Спасов и още неколцина талантливи музиканти от региона, а пълнометражната анимация „Зоотроп“ на братя Гелеви обединява 7 истории, вдъхновени от сатирата на Бруно Будзето "Allegro non troppo" (1976). 

„Опит за биография на лицето Х“ на Васил Живков, също документален, изследва социални експерименти като тоталитаризъм, преход и „светло бъдеще“ в бг вариант. „Поне за миг да полетя. На Иван Андонов с обич“ от режисьорката Галина Кралева пък е поклон пред универсалния талант на този наш актьор, режисьор, художник, за когото спомени споделят съпругата му Люба Маричкова, Кирил Маричков, Георги Данаилов, Илка Зафирова, Георги Мишев.

Пълната програма на събитието с повече от 80 филма може да се открие на сайта www.kinomania.bg.

 Лиъм Нийсън в новия филм на Мартин Скорсезе „Мълчание“

Няма коментари:

Публикуване на коментар