Зима

Зима
Пролет

30 ноември 2016 г.

Изненадващо ГЕРБ отказа подкрепа на ПФ и на РБ, иска избори

Корнелия Нинова: Не можаха да си разпределят властта и затова тръгват на предсрочни избори
 
ГЕРБ изненадващо обяви, че няма да подкрепи правителство с мандата на ПФ или РБ и обяви курс към предсрочни избори.

Решението бе взето на извънредно заседание на групата на Борисов. Самият той е бил информиран периодично за случващото се на срещата и е подкрепил становището на депутатите си.

ГЕРБ поискаха предсрочни избори ден след като премиерът в оставка обяви, че партията му ще подкрепи опит за правителство в този парламент. Днес депутатите му смениха курса с мотива, че Патриотите бойкотират приемането на бюджета.

"Не смятаме, че в 43 Народно събрание има политическа сила, която може да поеме мандат за съставяне на правителство", каза шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието. Той обясни, че ГЕРБ нито ще участва в съставянето на ново правителство, нито в подкрепата за формирането му.

Цветанов призова партиите в парламента да запазят добрия тон помежду си след това решение на ГЕРБ. То бе обявено малко след като ПФ съобщиха, че са готови да формират кабинет и да поканят ГЕРБ и БСП в него. ДПС пък призоваха да не се прави правителство, а да се върви към избори.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни предисторията на отказа. Тя призна, че ГЕРБ са обезпокоени от начина, по който се водят дебатите по бюджета.

"Нашите доскорошни партньори, подкрепени от "Атака" и Обединените земеделци от БДЦ, се опитват да прокарват популистки промени и да развалят пенсионния модел", каза тя.

Стоянова отново обясни защо не може да се приеме искането на ПФ за 300 лева пенсия. Тя изчисли, че това ще означава, че 1,6 млрд. лв. трябва да бъдат взети от образованието, здравеопазването и други социални сектори.

"Това не са политики, а популизъм. Няма да допуснем мнозинството, което две годни подкрепяше правителството, да се преформатира и да изнудва", отсече още Менда Стоянова.


"Не можаха да си разпределят властта и затова тръгват на предсрочни избори"
 
Според червената шефка Корнелия Нинова изненадващото решение на депутатите от ГЕРБ да не подкрепят правителство на ПФ или РБ в рамките на този парламент, просто показва, че явно не са се разбрали за разпределението на постовете.

Вчера премиерът в оставка Бойко Борисов намекна, че неговите народни представители могат и да застанат за кабинет на патриотите или реформаторите, макар че той категорично няма да е министър-председател.

"Смятаме, че от вчера до днес просто не можаха да се разберат за постове, влияние, министерски кресла“, заподозря обаче Нинова.

Тя защити предложението на патриотите минималната пенсия да скочи и то не с 4 лева, каквото беше предложението на кабинета в оставка и което стана и факт при гласуването на бюджета за държаното обществено осигуряване в пленарна зала.

"Ние подкрепихме с гласуване предложението на Патриотичния фронт минималната пенсия да стане 200 лв. и да се преизчислят всички пенсии по нов коефициент. Това не е популистки ход и не за пръв път го правим“, каза Нинова и припомни, че през 2008 г., когато БСП е управлявала, същата тази процедура е приложена към пенсионерите тогава.

Според нея депутатите от ГЕРБ не са били изненадани от искането на патриотите, защото то не е от вчера, така че би следвало да посочват именно това сега като мотив за отказа си да застанат зад кабинет на ПФ, съобщава Dnes.bg.

"Вчера г-н Борисов на Консултативния съвет, след това и други представители на ГЕРБ изразиха подкрепа за кабинет с Патриотичния фронт. Те вчера знаеха за това предложение за пенсиите. То е внесено преди 10 дни. Обсъждано е в бюджетна комисия, те знаят позицията на Патриотичния фронт каква е и въпреки това вчера казаха „Да“, заяви лидерът на БСП.

Така че според нея явно от Патриотичния фронт и ГЕРБ от сутринта са се изпокарали помежду си.

"Не можаха да си разпределят властта и затова тръгват на предсрочни избори. Въпреки причината, която за нас е, че не успяха да си разпределят властта, смятаме, че това решение е правилното и то потвърждава нашите тези“, заяви Нинова и посочи, че 43-ото НС е изчерпано като ресурс.

"Затова разпускане и предсрочни избори“, обобщи и тя.



Няма коментари:

Публикуване на коментар