Зима

Зима
Пролет

3 ноември 2016 г.

Боян Чуков: В западната преса изглеждаме като турски санджак

"По отношение на Турция ние нямаме самостоятелна външна политика, за което не е виновна Турция – тя следва националните си интереси."

   
„България няма самостоятелна външна политика по отношение на Турция. Отстрани, дори от западната преса, изглеждаме като турски санджак.“

Това заяви арабистът Боян Чуков по бТВ. Поводът за гостуването му бе призивът на лидера на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади бойците от групировката да извършват нападения срещу Турция.

Боян Чуков обясни, че политиката на Турция спрямо джихадистите е претърпяла промяна. Анкара е престанала да подкрепя джихадистите, които идват от територията на Руската федерация. 


"Съвсем неотдавна турските сили за сигурност арестуваха радикалки ислямисти от кримскотатарски произход, от Ингушетия, дори уйгури", каза Чуков. Според експертът по този Анкара е нанесла тежък удар на „Ислямска държава“. „Не толкова отдавна част от бойците на Даеш се лекуваха в турски болници. Но сега Турция се изправи срещу „Ислямска държава“, припомни Боян Чуков.

Арабистът напомни и как е прекратен един от най-печелившите бизнеси на „Ислямска държава“ - с нелегален нефт. Голяма част от този петрол, извозван от Ирак, се преработвал в турски рафинерии и това ставало с турска логистика. Но фирмите посредници бяха американски, подчерта Чуков. Руските Въздушно-космически сили унищожили нефтените конвои и на практика унищожили този бизнес.

„Турция в момента стои и чака преформатирането на целия регион. За Турция основният проблем са кюрдите. С операция „Ефратски щит“ Турция разкъса двата кюрдски анклава. САЩ, Русия и Иран си затвориха очите“, продължи Боян Чуков.

Той подчерта, че Турция работи за националните си интереси. Когато те съвпадат с американските, работи с Вашингтон, когато съвпадат с руските – с Кремъл.

Запитан дали България би могла да бъде посредник в геостратегиическата игра, експертът отговори: „България и да иска не може да бъде посредник между големите регионални и глобални фактори. България е прекалено малка. Големите имат директни контакти.“

Това, че играем някаква посредническа роля по-скоро се използва да оправдание във вътрешната политика, смята той. „По отношение на Турция ние нямаме самостоятелна външна политика. Отстрани, дори от западната преса, изглеждаме като турски санджак“, подчерта Боян Чуков.

"Турция не е виновна за това, Турция си гони националните интереси", продължи той.

„Това че ние не можем да си изберем правилния президент, че външно министерство не защитава националните интереси, за това не е виновна Турция“, каза още Чуков.

Експертът каза, че наскоро е завършило посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Атина. Там било договорено строителството на газопровода „Посейдон“, който ще пълни с газ хъб в Австрия. "Преди с „Южен поток“ пак щеше да се пълни австрийският хъб, но газът щеше да минава и през България", каза Боян Чуков.

"Тази формулировка – Ердоган да не ни пусне бежанци, е публична декларация, че България като държава е разграден двор – не разполага с гранични войски, с войски, със служби за сигурност", смята експертът.

„Един милион никой никога няма да пусне, ако съответното правителство – в София, не направи така, че те да минат“, каза той. И припомни, че стената срещу бежанци на южната ни граница се строи от 2013 г., а сега сме 2016 г. "Ако за три години не можем да построим една стена, къде е проблемът – при турците ли", риторично попита Чуков.

Според него всяка страна работи така, че да елиминира бежанския проблем за себе си и на солидарност много не може да разчита в този процес.

"Събитията в Близкия Изток не се развиват добре. Както и това, което се заражда в Мароко", добави Боян Чуков.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар