Зима

Зима
Пролет

24 ноември 2016 г.

За Коледа служебно правителство, а в края на март, началото на април предсрочни избори

Малка е вероятността от Патриотичния фронт да успеят да реализират мандат в този парламент

В края на март, началото на април ще имаме предсрочни избори за 44-то Обикновено Народно събрание, прогнозира политологът Петър Чолаков пред Bulgaria ON AIR.

"За Коледа, ще има подарък от президента и това ще бъде ново служебно правителство, което ще има кратък живот. След това по Конституция, ген. Румен Радев ще поеме длъжността си, а след 22 януари очакваме дата за предсрочни избори", добави Чолаков.

По думите му много е малка вероятността, ако президентът връчи мандата на Патриотичния фронт, те да успеят да го реализират заради индикациите към този момент от ГЕРБ и социалистите, че няма да ги подкрепят. Според него Патриотите в момента си правят една добра реклама, "с това, че за разлика от другите не бягат от отговорност".

"Ходовете, които отделните политически играчи предприемат в рамките на тази конституционна процедура, в която се намираме, би следвало да ги интерпретираме от вече започналата кампания за предсрочни парламентарни избори, независимо кога са те. От друга страна би било интересно, ако двете големи партии в Парламента, при положение, че Патриотичният фронт получат мандат, решат да подкрепят тяхно правителство - смятам, че това ще създаде голям проблем на кампанията на Патриотите оттук нататък", добави от своя страна политологът Страхил Делийски.

Чолаков коментира в студиото и новия проект на Радан Кънев. Той обаче не вижда нищо ново, което може да се случи и което да привлече подкрепа. Според Делийски, не Радан Кънев е разцепил десницата, а премиерът Бойко Борисов е направил всичко възможно, за да няма такава.

"Реформаторският блок (РБ) от своя страна сам реши да изиграе тази роля да събере, да легитимира втория кабинет на Борисов и да се саморазпусне. Ясно е, че докато Борисов е паднал ще бъде удобен повод да се трупат политически дивиденти. Нека да не забравяме и, че тези, които трупат на негов гръб дивиденти, скоро може да се окажат в позиция да му искат помощ", заяви Чолаков и прогнозира, че е напълно възможно да видим ГЕРБ като първа политическа сила още в следващото НС.

На Делийски обаче би му било интересно да наблюдава как ГЕРБ ще се справи без Борисов.

Попитан какво ще се случи на КСНС при президента във вторник, според Делийски има два варианта: "Да се върви разумно в контекста на конституционната процедура, търсене за възможност за преминаване към предсрочни избори. Другият вариант е да се потърсят фойерверки, с които политическият театър да стане още по-интересен на публиката, която скоро ще даде оценката си за него".



Няма коментари:

Публикуване на коментар