Есен

Есен

21 ноември 2016 г.

Всеки пети в токсикологията натровен от нелегален алкохол

Спиртните напитки, произведени от нелицензирани производители и казани, са силно токсични, вредни за здравето и в нередки случаи водят до смърт.
 
Това предупреждават токсиколози, лекари и технолози в сезона за варене на ракия, когато започват главоломно да растат случаите на отравяния с изключително опасния метилов алкохол.

Смъртността от натравяния с ракия, купена като „домашна”, най-често от пазара, край пътя, от кварталния магазин, в кръчмата или директно от някой селски казанджия, е толкова висока, че се равнява на смъртността от пътно-транспортни произшествия, показват редица изследвания. Метиловият алкохол е свръхтоксичен, дори употребата на едва 10 мл. може да доведе до трайна загуба на зрението на консуматора, пише "Труд".

„Колкото и опитен да е нелегалният производител, алкохолът, който ви предлага е силно токсичен. Това е така, защото казаните няма т. нар. степен на разделяне, която да успее да отдели в максимална степен метиловия спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично и нервотоксично действие”, обяснява проф. Марин Маринов, специалист по технология на високоалкохолните напитки.

Той допълва, че факторите при домашния алкохол, които водят до смърт, са няколко – лошите хигиенни условия на казаните, неотделянето на костилките, изгнилите плодове, които се влагат, и невъзможността да се отдели метанолът.

Старите казани, преправяни от използвани бойлери, които не са почистени добре или са обработени със силно токсични препарати, водят до натравяне. Варенето на плодовете заедно с костилките пренася циановодородна киселина, която води до смърт – блокира дишането и убива за часове. Влагането на изгнили плодове, стари компоти и сладка в ракията, за да излезе продуктът максимално евтин за производителя, предизвиква отделянето на опасно количество метанол. Често не се премахва и т.нар. „първак”, който отново е с висока концентрация на метанол. Напитката се превръща в отрова. И всичко това, за съжаление, е подкрепено със статистика – близо 20% от хората, попаднали в отделенията по токсикология са постъпили след употребата на „домашен”, нелицензиран алкохол.

Казанджиите често дори не подозират за опасностите, които ракията им крие, твърди Галя Михайлова, ръководител на Изпитвателната лаборатория към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Нейният опит категорично показва, че собствениците на казани определят като единствен рисков фактор метиловия алкохол, който някои от тях се опитват да изчистят чрез повторно преваряване. Лабораторните проби, които такива казани носят за изследване, обаче показват, че в ракията им има още естери, алдехиди, циановодородна киселина, тежки метали и опасни висши алкохоли.

Особено опасна е циановодородната киселина, която се среща най-често при плодовите ракии – от сливи, кайсии, праскови, които се изваряват с костилките. Естерите като етилацетат пък са по-вредни и от метанола. Неведнъж в лабораторията са постъпвали проби на домашна ракия с рекордните 20 000 г/хл естери, които превръщат питието в отрова. Казаните се ремонтират със странни материали, използват се и отровни химически лепила. Загорелите казани също се обработват и чистят с химикали, което крие огромен риск от натравяне. Има и редица случаи, когато пресипват изварената ракия в съдове, в които преди това са се съхранявали отровни материали.

Именно за това всяка зима в сезона за варене на ракия лекарите алармират „Пазете се!”. Не се доверявайте лекомислено на прехвалени от уста на уста съмнителни алкохолни напитки в пластмаса, които не са под контрол на държавните органи. Етикетът „домашно” невинаги означава качествено и истинско. Незаконните казани нарастват, а с тях и продажбата на нелегален и опасен алкохол вече не само по сергиите на пазарите, а и в големи хотели, предлагащи all inclusive, където напитките се наливат от туби под масите. Всички помним десетките смъртни случаи, с които бе почернено началото на 2016 година. От декември до март черната статистика растеше и консуматорите на този фалшив „домашен” алкохол така и не разбраха, че той може да коства живота им. Кризата и масовото безпаричие накараха българина да употребява нелегален евтин алкохол, което в случая граничи с бавна смърт. Тя може да ни срещне както у дома, така и след употреба на евтина нелегална пърцуца в заведение.

Как да познаем опасната домошарка


Отровната ракия може да бъде разпозната по липсата на етикет, въпреки че все повече нелегални казанджии започнаха да лепят етикети за “произход” с надписи “Домашно производство”, “Произведено в България”, “Традиционна българска”. Факт е, че тази отровна ракия няма как да има бандерол, който е единствената ни гаранция за качество, категорични са токсиколозите. Във всяка ракия без бандерол, независимо с какви етикети или в каква опаковка се търгува тя, има реална опасност за нашия живот.Няма коментари:

Публикуване на коментар