Зима

Зима
Пролет

16 декември 2016 г.

Ако има кабинет – "Борисов" 3 ще е

Партиите от сегашното мнозинство започнаха неформални тайни разговори за сформиране на кабинет
 
"Ако се стигне до формиране на правителство с мандата на РБ, най-авторитетният човек, който може да го оглави, е Бойко Борисов", обяви шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Партиите от сегашното мнозинство започнаха днес неформални тайни разговори около възможността за сформиране на кабинет.

Последният кръг се очаква на бъде в понеделник сутринта, когато трябва да се вземе и окончателното решение ще бъде или не направен опит за ново правителство в този парламент.

Според Цветанов шансовете за кабинет след вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов вече са над 20%. Той обаче бил реалист, затова смята, че вероятността за правителство остава 20 на сто.

Вчера Борисов обяви от Брюксел, че е готов да подкрепи правителство на РБ в името на мажоритарните избори, които поискаха хората на референдума. Днес от СДС обаче обясниха, че са против 100% мажоритарен вот и са за смесена избирателна система.

"И премиерът каза вчера в Брюксел и ние като парламентарна група смятаме, че трябва да се съобразим с тези два милиона и половина българи. Заявили сме, че се съобразяваме с този резултат и ще държим да има мажоритарен избор, който да отговори на очакванията", каза Цветанов, цитиран от Dnes.bg.

Въпреки че смята, че Борисов е най-достойният вариант за премиер на евентуално ново правителство, Цветанов обяви, че обсъждането на лица в новия кабинет не стои на дневен ред. На този етап се говорело само за финансови и икономически показатели.

Цветанов обясни, че Борисов е действал емоционално с подаването на оставката след президентските избори. Той нарече това и морален акт, заради обещанието на лидера на ГЕРБ по време на кампанията. Шефът на депутатите от ГЕРБ призна, че лидерите в Брюксел искат да продължи "това, което е правено досега в България".



Няма коментари:

Публикуване на коментар