Зима

Зима
Пролет

16 декември 2016 г.

Борисов и неговата команда

Ако Реформаторският блок беше публично дружество, листнато на някоя международна борса, акциите му отдавна да са спрени от търговия.
 
Те излъгаха за финансовото състояние на компанията и изкуствено завишиха цената на акциите й.

Това, което прилича на политическо в България, в действителност е мазна улична лотария с нагласен резултат. Хазартът е особено любимо занимание в особено бедните страни – като тези в Латинска Америка, но и в България.

Синята идея стана мръвка за кебапчийски котараци. Същите, които опраскаха реформите и сега не се срамуват да дадат легитимност на второ правителство, конструирано от Бойко Борисов. Маскарадът е оправдан с предстоящи промени в Изборния кодекс заради мажоритарния избор.

Политическото ни се рисува в умилителната картинка „Тимур и неговата команда“ – група политици, които вършат добри дела, защото суверенът така е поискал.

Макар че не лидерите на Блока, (минус Радан Кънев, в опозиция от година), отидоха и взеха мандата, а скромен втори ешелон, доминиран от СДС. Да бяха пратили Пеевски да го вземе от тяхно име – да не се разкарват толкова хора.

Сега Реформатори минус и Патриоти плюс (защото „Атака“ им е ДДС), контролирани от премиера в оставка Бойко Борисов, се опитват да сглобят кабинет, така че Патриотичните братя по оръжие да бъдат снабдени с някое и друго министерско кресло.

Естествено, Николай Ненчев ще трябва да опразни Министерството на отбраната, което е стар мерак на Красимир Каракачанов. Естествено, Божидар Лукарски ще си запази Министерството на икономиката, както и Петър Москов – здравеопазването, а Меглена Кунева – образованието.

Предвид координираната атака, осъществена от БСП към МВнР и министъра на външните работи Даниел Митов, върви кампания по компрометирането му. Митов е известен като поддръжник на твърдата линия срещу Русия.

В рамките на няколко дни социалистите удариха на два пъти по Външно. Заради отстъпеното на Полша място за непостоянен член на Съвета за сигурност към ООН за 2018-2019; заради екстрена грама до постоянния представител на България към ООН Георги Панайотов, с която се разпорежда да се иска среща с новоназначения генерален секретар на ООН Антонио Гутериш за представяне на българската кандидатура за висок ръководен пост (например ПРООН); за сделка за нови телефонни централи с интернет, заради която прокуратурата незабавно образува досъдебно производство.

Веднага се понесоха слухове, че за въпросния висок ръководен пост се спрягат самият Митов, президентът Росен Плевнелиев, който на 22 януари вече няма да е държавен глава, и Кристалина Георгиева, която от 1 януари догодина вече е на поста главен изпълнителен директор на Световната банка. Митов отрече. (А името на Плевнелиев се върти и за поста на еврокомисар, който България ще трябва да номинира).

Митов е „опраскан“ публично. И това може да е знак, че ще липсва в бъдещия кабинет, в който Борисов ще си запази ресурсните министерства. Има #КОЙ да натъкми другите. На тази завера всички останали в парламента декларират мълчаливо съгласие. Не им се ходи на избори толкова скоро.

Няма да познаем колко ще изтрае новата кабинетна конструкция. Затова букмейкърите ще ни приберат залозите. Нали знаете, те играят срещу нас. Нашата загуба е тяхната печалба.

Ако Борисов беше букмейкър, а лотарията – на Пеевски? Всъщност…




Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар