Зима

Зима
Пролет

19 декември 2016 г.

Сапунката "Лукарски - премиер" е обида за демокрацията

Сагата около съставянето на нов кабинет вече задмина по мелодрами и индийските сериали.
 
Обратите са толкова много, че вече никой не е сигурен колко часа ще важи казаното от родните политици. 

Поредният епизод от сапунката на властта е днес, когато трябва да стане ясно дали ГЕРБ ще подкрепи правителство на Реформаторите. Емисарите от блока ще отидат за последно при ГЕРБ, а после и при Патриотичния фронт, пише "Стандарт".

След совалките ще стане ясно дали имат категорична подкрепа и готов списък с министри. Ако да - то още в четвъртък новият кабинет влиза в пленарна зала, ако ли не - утре по обяд Реформаторите ще върнат мандата на президента Росен Плевнелиев. След като в събота Бойко Борисов почти затръшна вратата на Реформаторите, вчера неговият заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов пак я открехна.

"С мандат на РБ ние ще подкрепим едно правителство, но разбира се, че министрите и министър-председателят ще бъдат допълнително уточнявани", каза Цветанов. И увери, че "се полагат максимални усилия за изчистване на различията между трите партии, за да може действително да се консолидират в едно правителство, което да продължи политиката, която е водена в продължение на две години". 


"Няма как да участваме в кабинет с титуляри, с министри, още по-малко с министър-председател, който е с друг мандат", каза пък вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Но все пак не изключи някаква, включително частична подкрепа на правителство с мандата на РБ с хоризонт няколко месеца, за да приеме Народното събрание промените в изборното законодателство по един спокоен начин. В същото време от лагера на Реформаторите изтече мълвата, че Божидар Лукарски е най-вероятният техен кандидат за премиер.

Идеята е като лидер на СДС, а и като участник в сегашния кабинет, той да даде автентичния десен профил на правителството, за което все още се търси подкрепа, обясниха депутати. Друг вариант за премиер бил Найден Зеленогорски, но той вчера категорично отхвърли подобен вариант. 


"Нямам намерение да оглавявам правителство. Мисля, че като съпредседател на ПГ на Реформаторския блок съм изключително полезен и бих продължил в тази посока, но конкретните лица в момента не са важни, а това дали има реформаторско мнозинство", коментира вчера той. И призна, че "скептичността за създаването евентуално на ново правителство с нашия мандат продължава да е основата на очакването в общественото пространство". 

"Полагаме всички усилия, за да водим разговори с колегите от ГЕРБ и ПФ, но важното е да има здрава основа", напомни Зеленогорски.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар