Зима

Зима

13 декември 2016 г.

Скандал! Даниел Митов оттеглил кандидатурата на България за Съвета за сигурност на ООН

Според Митов България се е съгласила да оттегли кандидатурата си в замяна на полската подкрепа за българската кандидатура за генерален секретар на ООН

Пореден скандал, граничещ с национално предателство,  сътвори външният министър Даниел Митов. 


След като преди седмица Епицентър.бг разкри, че България се е отказала сама от кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност през 2018-2019 година, днес стана ясно, че "тази слава" ни е уредил самият дипломат №1.

Българският външен министър Даниел Митов изненадващо е предложил България да оттегли кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 2018-2019 г. в полза на Полша, пише „Юроактив“, цитиран от БГНЕС.

Според документите, с които изданието се е запознало, на 15 ноември, Митов е предложил на  страната ни сама да оттегли кандидатурата си, заявена още през 2003 г.

Така в полза на друга страна българската държава се е отказала от почти сигурната възможност да може да влияе на световната политика и то, когато се намира в условията на бежанска криза с всичките ѝ негативни последствия.

Поведението на външният министър е просто абсурдно! Няма здрав разум, който да даде смислени обяснения за този ход на българската дипломация!

България отново ще може да предложи своята кандидатура за това престижно място чак след 23 години - едва през 2038-2039 г.!

Всяка година Съветът за сигурност на ООН избира петима непостоянни членове с мандат за две години, като се придържа към принципа на ротация на регионалните групи. Източноевропейската група има право на едно място за периода 2018-2019 г.

Освен България за него претендираше Полша, но ние имахме по-добри шансове, заради доброто представяне на Ирина Бокова пред Съвета за сигурност.

С решението си София подарява на Варшава гарантирано избиране за непостоянен член на СС.

Обясненията на Митов са повече от абсурдни - България се е съгласила да оттегли кандидатурата си за непостоянен член на СС в замяна на полската подкрепа за българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Разбира се, че става дума за кандидатура на Кристалина Георгиева, която претърпя пълен провал! От което излиза, че чрез Кристалина Георгиева България е прецакана три пъти  - един път, че не успя неин представител да оглави най-престижната световна организация ООН, втори път - че се лишава от еврокомисар по финансите и зам.-председател на ЕК, трети път - че губи възможност да стане непостоянен член на Съвета за сигурност.

Това е пълен погром за българската външна политика под ръководството на Даниел Митов!

Само по себе си това е доста странно, защото поста на генерален секретар се избира от членовете на Съвета за сигурност на ООН, сред които Полша не е, отбелязва „Юроактив“.

България е била член на Съвета за сигурност три пъти: през 1966-1967 г., 1986-1987 г. и 2002-2003 г.

Както Епицентър.БГ пръв написа още на 9 декември, в ООН гръмна скандал покрай решението на правителството на Бойко Борисов да откаже кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН в периода 2018-2019 г.

Защо сте се отказали да станете непостоянен член на Съвета за сигурност, питат ни дипломати зад океана? Имахте огромен шанс!

Тази дни в ООН тече процедурата по избор на новите страни-членки на висшия орган на международната организация и се е очаквало и нашата страна да бъде сред обсъжданите кандидатури.

По необясними причини обаче на 23 ноември т.г. българският кабинет на премиера Борисов е отложил кандидатурата на страната ни сега и незнайно защо е решил да кандидатстваме за непостоянен член на СС чак през 2038-2039 г.!

Скандалът става още по-голям, защото източниците ни от ООН твърдят, че мястото ни в Съвета за сигурност за 2018-2019 г. е било на почти на 100% сигурно покрай силното представяне на Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН.

С решение от 23 ноември, 10 дни след избора на новия президент Румен Радев, без съгласуване с когото и да било в страната, българското правителство се отказва от номинацията и дава съгласието си да бъде издигната кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН след 22 години - за периода 2038-2039 г.

Това граничи с абсурда! Но е прието! В тези размирни години, когато страната е поставена в положение почти на фронтова държава, да се откаже от един от най-силните лостове за влияние в световната политики, поведението на правителството наистина е необяснимо.

Така кабинетът на Борисов отменя решение от 2003 г. на правителството на Сакскобургготски, което предвиждаше страната ни да кандидатства за позицията в Съвета за сигурност през 2018-2019 г.

"Решението на правителството е взето, като се отчитат съвпадащите други приоритетни външнополитически ангажименти за държавата ни през първоначално предложения период – като Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и кандидатурата на страната ни за членство в Съвета по правата на човека за периода 2019-2021 г.", гласи съобщението на правителствената информационна служба от 23 ноември т.г.Няма коментари:

Публикуване на коментар