Зима

Зима
Пролет

16 декември 2016 г.

Седем страхотни коледни базари в Европа (галерия)

Коледа наближава и ако искате да пътувате през декември, можете да се потопите в празничната атмосфера и като посетите някой от коледните базари в Европа.
 
Някои от най-добрите коледни базари съществуват още от XIV век и привличат над 2 милиона души по време на празничния сезон. 

Днес те предлагат много повече от просто възможност за шопинг – заслужават си пътуването и заради това, че повечето от тях се намират в едни от най-страхотните градове в Европа. 

Ето и 7 от най-интересните коледни базари, които можете да посетите в Европа:

Коледен базар във Виена


„Christkindlmarkt“ е най-популярният коледен базар в Европа. За първи път се е състоял преди повече от 700 години, а днес можете да се разхождате с часове между дървените къщички на площада пред кметството във Виена. Мястото е красиво декорирано, а можете да си купите всякакви неща – традиционни свещи, ръчно изработени сувенири и играчки и какво ли още не. Родителите, които искат да разгледат базара на спокойствие могат да оставят децата си в яслите Volkshalle, където ще се погрижат да ги забавляват с различни игри и уъркшопове.

Коледен базар в Дрезден


„Striezelmarkt“ е най-старият коледен базар в Германия. Разполага с 250 щанда, на които се продават традиционни стоки – ръчно изработена стъклария, керамика и тъкани. Всяка година през втората неделя на декември се състои и фестивалът на щолена, който привлича най-много туристи. Щоленът е традиционен немски хляб с плодове и марципан, и е доста вкусен, стига да обичате сладкиши.

Коледен базар в Брюксел


Това е коледен базар, посветен на храната, който се състои близо до Гран Плас (Grote Markt). Във всяка една от колибките в швейцарски стил можете да се докоснете до вкуса на Брюксел. Тук ще откриете греяно вино, маслини, белгийски шоколадови изделия, сушени плодове, меденки и дори охлюви на пара. След като похапнете добре можете да изгорите калориите на ледената пързалка, докато слушате уличните музиканти.

Коледен базар в Мюнхен



„Marienplatz” е основният коледен базар в Мюнхен. Той се намира в нео-готическата част и е изпълнен със стотици щандове. Базарът датира от XVII век и е известен със своята обляна в светлини и богато украсена тридесет метрова елха. Друг популярен коледен базар е Crib Market, който се намира зад „Marienplatz”. Базарът започва в 17:30 и там ще откриете много музика, традиционни фигури, които представят Рождество, топли картофени пайове и греяно вино. За децата има много радости, сред които и възможността да се облекат като ангелчета в една от работилничките на базара.

Коледните базари на Прага


В самия град и около него можете да намерите многобройни коледни базари, които са познати като Vánoční trhy. Един от най-хубавите базари, които трябва да посетите е този в стария град. Той разполага с многобройни щандове и е изключително богато украсен. На щандовете ще откриете играчки, свещи и бохемски кристал. Освен на интересната стока, можете да се насладите и на ежедневните музикални събития, които се представят тук.

Коледен базар в Талин


Площадът Raekoja е едно от романтичните и изпълнени с атмосфера места в естонската столица. Тук ще имате възможността да се порадвате на много сняг и голямо коледно дърво, заобиколено от щандове, на които се предлагат естонско изкуство, греяно вино, наденички, плетени на ръка пуловери, чорапи, шапки, дървени съдове и какво ли още не! Докато снежинките падат, а дечицата позират за снимка в скута на дядо Коледа, можете да седнете в някой от ресторантите наоколо и да попиете прекрасната атмосфера.

Коледен базар в Копенхаген



Градините Тиволи приютяват най-старите атракции в Европа, а всеки декември районът се трансформира в ярко осветена зимна приказка – с голяма ледена пързалка на повърхността на езерото. Всяка година тук се състои коледен базар с цветни щандове, на които ще откриете произведения на изкуството, декорации, местна продукция като дървени кукли и порцеланови кукли Копенхаген. Можете да опитате и коледните специалитети като ябълкови кнедли и датско вино, а после да се снимате с дядо Коледа и неговите леприкони!


Idi.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар