Зима

Зима
Пролет

25 декември 2016 г.

Чудеса има!

Отминаващата 2016 година бе доста интригуваща във футболно отношение, в английската Висша лига.

Случиха се много зрелищни неща в английския футбол, а "черешката на тортата" без съмнение бе шампионската титла, която спечели среднякът Лестър.

Дойдоха нови големи имена, бе счупен рекордът за най-скъп трансфер, изгряха и нови звезди в английския елит.

Освен това се забеляза пробуждане сред някои "заспали" фаворити, но интересното ще ви оставим да прочетете в по-долните редове на анализа.

Новият сензационен шампион - Лестър без съмнение изуми всички, след като през миналата година спечели титлата във Висшата лига. И то по един фантастичен начин. Това е много странно за футболните специалисти, които още нямат обяснение как го направиха "лисиците". Предпоставките за тази титла бяха много - постоянството в отбора на Клаудио Раниери, както и слабата форма на грандовете, които сякаш не приличаха на себе си по време на целия сезон. През тази кампания обаче нещата си дойдоха на мястото и макар да задържа големите си звезди Лестър ще се бори да не изпадне. Отборът е на крачка от зоната на изпадащите след 17 изиграни кръга и изобщо не оправдава с представянето си шампионската титла, която спечели през миналата кампания. Ще добавим също и изгряването на звездите на Джейми Варди и Рияд Марез.

Възраждането на Ливърпул - Oтборът от "Анфийлд" играе страхотен футбол от началото на сезон 2016/2017, макар че миналата година не успя да се класира дори за зона Европа. Юрген Клоп обаче свърши супер работа по време на лятната подготовка и направи така, че тимът да играе футбол, който напомня на онзи, който играеше Борусия Дортмунд по времето на ексцентричния специалист. След 17 изиграни кръга през новия сезон тимът е на втората позиция в класирането и е само на 6 точки от лидера в таблицата, но мечтите са живи. Миналата кампания иначе бе доста колеблива за отбора и той финишира на непривичното за него 8-о място. Фактът, че не играе в Европа, обаче помага на "мърсисайдци" през настоящата кампания.

Възходът и падението при Челси - Първо ще започнем от падението на тима, което бе през миналия сезон. Моуриньо буквално съсипа "сините" от Лондон, които преди това ги бе направил шампион, и логично се стигна и до уволнението му. Отборът финишира 10-и в таблицата и през лятото в клуба пристигна Антонио Конте, който с малко козметични промени успя да върне духа на тима и към днешна дата Челси е във феноменална серия от 11 поредни победи във Висшата лига и заема лидерската позиция в класирането с 6 точки преднина пред втория Ливърпул. Със сигурност към значимите събития в английския елит можем да прибавим и пристигането на Конте, който преди това бе начело на Италия.

Съперничеството между Пеп и Моуриньо
- съперничеството между двамата отново го има, но този път на английска, а не на испанска, земя. През лятото Моу пое Манчестър Юнайтед, който се представя с колебания през настоящата кампания. Пеп пък пое юздите на Манчестър Сити и започна шеметно сезона, но през последните кръгове отборът демонстрира сериозни колебания. Двамата са стари съперници от испанската Примера дивисион, но в момента са начело на двата големи клуба от Манчестър - Сити и Юнайтед.

Рекордният трансфер на Погба и идването на Ибрахимович в Юнайтед - Пол Погба се превърна в най-скъпият футболист в света, след като Юнайтед извади за него, за да си го върне, космическата сума от 89,3 милиона паунда. Освен това в отбора пристигна и Златан Ибрахимович. Последният за момента е голмайстор на тима си с 11 попадения във Висшата лига, а Погба също успява до известна степен да си оправдае парите в мачовете, в които играе силно. Търпението към двамата ще го има, така че ще могат да показват още от арсенала си от качества.

Лошото момче Диего Коста стана добро - Една от големите промени в характерите на футболистите във Висшата лига бе именно в Диего Коста. Конте успя да го преобрази, след като го накара да сдържа гнева си на терена. И сега не само, че Коста не получава жълти и червени картони, но и прави най-силния си сезон с екипа на Челси. От началото на кампанията неговият характер изглежда преобразен в положителен план, а резултатите са на лице - голмайстор на Висшата лига след 17 кръга с 13 попадения. За протокола - през лятото той бе пред принудителна продажба, но Конте я спря.

Подкупния Сам и големия скандал с ФА
- Не може да не отбележим позорното освобождаване от поста национален селекционер на Сам Алърдайс. Причината за това бе журналистическо разследване със скрита камера, което уличи него и още няколко големи имена от футбола на Острова в готовност да приемат подкупи срещу определени услуги. Гръмна голям скандал в който бяха замесени имената на Хари Реднап и други специалисти, а Големия Сам стана Подкупния Сам и в крайна сметка бе натирен. Все пак той наскоро си намери работа, след като пое Кристъл Палас. Дано там да не прави същите схеми!

За обобщение можем да добавим още, че Манчестър Юнайтед не успя да се класира за Шампионската лига през миналия сезон, а през този очакванията към тима са много големи след трансферните попълнения и пристигането на Моуриньо. Сити и Арсенал се представят на моменти, но и двата тима са обнадеждени, че ще се класират за топ 4.

Няма как да не споменем и изпадането на Нюкасъл с Рафа Бенитес начело на тима, но все пак радващото е, че отборът се представя много силно в Чемпиъншип и може да се върне отново в английския елит, при това съвсем скоро.



Калоян Ангелов, Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар