Зима

Зима
Пролет

15 декември 2016 г.

Парламентът в Австрия национализира родната къща на Адолф Хитлер

Актът цели да сложи край на отдавнашните разногласия между държавата и собствениците на къщата
 
Австрийският парламент отчужди със закон родната къща на Хитлер, осигурявайки възможност за коренно архитектурно преустройство и дори унищожаване на сградата, редовно привличаща негови почитатели.

Приет почти единодушно, актът цели да сложи край на отдавнашните разногласия между държавата и собствениците на къщата от 17-и век, намираща се в центъра на Браунау ам Ин, на границата с Германия.

Наета от държавата още през 1972 г., за да се контролира използването й, жълтата сграда, където през 1889 г. е роден бъдещият фюрер на Германия, дълго време бе център за подпомагане на инвалиди - категория жители, ощетявани по време на нацисткия режим.

От 2011 г. насам обаче собствениците забраняваха сградата да се използва. Пустееща оттогава, тя често привлича хора, изпитващи носталгия по Третия райх.
 

Предстои да се реши по-нататъшната съдба на комплекса.

През октомври вътрешният министър Волфганг Соботка обяви в тази връзка конкурс за архитектурни проекти. Същевременно сподели мнението си като частно лице, че къщата, макар и регистрирана като забележителност, трябва да бъде разрушена. Този вариант обаче не среща единодушна подкрепа.

При всяко положение предстои "външната форма" на сградата да бъде променена до "неузнаваемост" и там да се настани административна или социална служба.




Няма коментари:

Публикуване на коментар