Зима

Зима
Пролет

18 декември 2016 г.

Четири съвета за кариерно развитие, на които не трябва да вярвате

Когато става въпрос да приемате съвети, свързани с кариерното ви развитие, добре е да имате едно наум.
 
Не следвайте всичко „умно“, което чуете за това как най-бързо да постигнете професионален успех.

Повечето съвети са едни обикновени клишета, които невинаги са адекватни към ситуацията в нашата страна, както и към различните видове професии.

Ето и четири не чак толкова мъдри съвета по темата, които е по-добре да игнорирате:

1. „Парите не са важни“
Въпреки че парите не са единственото нещо, което трябва да гледате приемайки даден пост/позиция, все пак те са от голямо значение. Всеки, който ви казва, че си струва да работите със заплащане под вашата квалификация, с идеята че един ден ще ви увеличат заплатата, ви лъже. Няма смисъл да се подценявате и да си губите времето в очакване заплатите в дадената фирма/компания изведнъж да се покачат значително.

2. „Трябва да започнете от дъното“

Това изобщо не е задължително! Колкото от по-високо ниво започнете, толкова по-големи са шансовете ви да се придвижите напред по корпоративната стълбица по-бързо. Не приемайте работа, която е далеч под вашата квалификация, защото това няма да изглежда добре във вашето CV. В света на бизнеса, ако приемете работа или заплата, която е много под това, за което имате опит или образование, вие давате възможност на бъдещите ви работодатели да продължават да ви подценяват.

3. „Следвайте своята страст“

Истината е, че повечето хора нямат една конкретна страст, която да превърнат в своя професия или поне не са я открили към момента, в който започват да си търсят по-сериозна работа. Има късметлии, които превръщат в своя професия някои от своите интереси и/или хобита. Но това не трябва да ви бъде пътеводна светлина. По-добре съсредоточете цялата си енергия върху това да направите разумен избор за кариера, който все пак ви вдъхновява. Ако сте щастливи на работното си място и печелите добри пари – вие ще заобичате професията си, дори да не ви е била хоби в началото, когато сте започвали да я практикувате.

4. „Изчакайте реда си за повишение“

В повечето индустрии има йерархия, като всеки нов служител постепенно се придвижва нагоре по стълбата. Но това не е гаранция. Ако ви липсва инициатива да се издигате, шефовете няма да ви забелязват по време на повишения, дори и да сте сред най-лоялните им служители. Ако сте професионалист – трябва да го показвате уверено и да си искате компенсации, повишения, нови отговорности и т. н. Най-лошото нещо, което можете да направите е да си стоите тихо и да чакате някой да се сети за вас.




Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар