Зима

Зима
Пролет

2 декември 2016 г.

Легитимацията на учиндолската мажоритарност - атентат срещу разума

Всички ние трябва да си сменим манталитета, а не избирателната система...
 
Слави Трифонов започна да упражнява открит рекет над политиците. 

Уплаши някои от тях дотам, че ги привика по кръгли маси от подарения му от същите тези политици ефир. Властта на телевизора е по-силна от законодателната, изпълнителната и съдебната. Особено когато е упражнявана от примитив.

За съжаление повечето от политическите партии се подчиняват. Рейтингът на Слави Трифонов ги плаши. Преди няколко дни той унизи почти всички парламентарно представени партии, като им назначи среща в НДК, за да обсъждат референдума, но той не се яви, а им прати сценариста Тошко.

Не че има някаква интелектуална разлика между двамата, може Тошко и да е малко по-умен, но това беше открита демонстрация на неуважение и арогантно поведение, което не трябва да бъде толерирано. Само ДПС се държаха достойно, не се вързаха на учиндолския рекет и не отидоха да обсъждат с Тошко избирателната система на България.

Това, че три милиона са гласували в референдума на Слави Трифонов не означава, че той получава власт или че самите те я притежават. Впрочем броят на гласувалите не стигна, за да стане референдумът задължителен, но партиите от страх и тънки сметки се уплашиха и решиха да го приемат, въпреки че законът не ги задължава. Ако бях на тяхно място, щях да спазя закона и да отрежа мераците на Трифонов да оправя изборното законодателство.

Не само защото от формална гледна точка гласовете не стигат, а най-вече защото въпросите и идеята за този референдум са малоумни. Те няма да решат никакви въпроси на българското общество. Напротив, вече започнаха да отвличат вниманието с ненужни препирни и дискусии за и против мажоритарната система. Между другото системата, предложена от Тошко и Слави Трифонов, е тяхна измислица, не е приложима за никакво изборно законодателство и е формена глупост.

Безумие е да се обръща внимание на тези хора, да се пилеят време и енергия. Това, че са гласували три милиона и петстотин хиляди души, не означава, че истината е на тяхна страна, нито че не са гласували една огромна глупост. По-голямата част от българите не са, но тук дори и бройката не е толкова важна. Важното е, че за пореден път неграмотността и арогантността вземат превес над разума и нормалността. И то по толкова сложен и експертен въпрос, какъвто е въпросът с изборното законодателство. Слави Трифонов е професионален шоумен. Организира шоуто си перфектно, но това не го прави експерт по изборно законодателство. Нито професионален политик. Щом иска да участва в политиката, да бъде така добър да направи партия и да се яви на състезание като всички останали.

Впрочем със своето шоу той има принос за днешното състояние на демокрацията в България и деградацията на публичния живот у нас. Нелепо е шутът на мутрите, който има праймтайм в най-гледаната телевизия от 16 години, днес да ни бъде пробутван като алтернатива на статуквото и да му се позволява да взема отношение към законодателството на България.

Слави Трифонов е съществена част от статуквото, политическата мафия и всичко, срещу което сценаристите му се борят. Нелепо е точно тези хора да искат да минават за алтернатива. Впрочем, ако Бойко Борисов не им беше ударил сериозно рамо, никой нямаше да им гласува на референдума, а и нямаше да им продължат договора в телевизията. Борисов и управляващите от ГЕРБ трябваше да насрочат референдума за юни или юли, а не да го обвързват с президентските избори.

Тогава Трифонов и компания нямаше да съберат и 100 000 гласоподаватели, а досега всички щяха да бъдат забравили за тях. Борисов, когото уж плюят, им помогна, а те му връщат жеста с натиска за мажоритарен избор. Всички знаят, че от него ще спечелят само ГЕРБ, БСП и ДПС, т.е. статуквото не само ще се възпроизведе, но и ще се бетонира. Да не говорим, че проблемът на българите не е изборното законодателство, нито представителността на демокрацията.

Мисля, че за последните 25 г. повече от половината от българския народ се изреди да управлява през парламента, Министерския съвет, държавната администрация и местната власт. Куцо и сакато мина през властта и направи каквото може, щото България да се превърне в най-бедната и неуредена държава в ЕС. Всички ние трябва да си сменим манталитета, а не избирателната система. Манталитетът, който е готов да върви срещу всички правила и да намери цаката и на най-съвършения модел.

Простотията, която унищожава всеки малък опит да се мисли и работи нормално. Между другото „Шоуто на Слави” е еталон за простотия и ще повярвам, че в България наистина нещо започва да се променя, когато го свалят от ефир, а не когато му оставят да решава изборното ни законодателство. Последното е катастрофа, а преживяхме достатъчно досега, че да си позволим да преживеем и тази. 




Явор Дачков, в. „Галерия“

Няма коментари:

Публикуване на коментар