Пролет

Пролет

28 декември 2016 г.

Шиндзо Абе: Искрени съболезнования за Пърл Харбър

Премиерът на Япония обаче не се извини за нападението през декември 1941 г.
 
Японският премиер Шиндзо Абе изрази от името на японския народ съболезнования във връзка с гибелта преди 75 години на американските военнослужещи при японската бомбардировка на Пърл Харбър - главната база на Тихоокеанския флот на САЩ.

Той направи своето изявление по време на историческото си посещение на Хавайските острови в Тихия океан, след като положи венец пред мемориала на американския крайцер "Аризона", потънал там след бомбардировката на 7 декември 1941 г. По стените на мемориала са изписани имената на американските военни, загинали при японската въздушна атака. Обама и Абе заедно хвърлиха в океана край мемориала венец от червени лилии.

"Изразявам искрени и безкрайни съболезнования", каза след церемонията японският премиер, който гостува в американския островен щат на президента Барак Обама. Ние не трябва да позволим никога вече да се повтарят ужасите на войната", добави Абе.

"Искаме заедно с президента Обама да изпратим днес на света послание за силата на помирението. Днес, особено днес, светът се нуждае от дух на толерантност и на помирение", каза той в емоционалното си обръщение. Агенциите обаче обръщат внимание, че Абе внимателно е подбирал думите си и не е поднесъл извинение за японското нападение.

Съюзът между САЩ и Япония доказва, че може да се постигне повече чрез мир, отколкото чрез война, заяви на свой ред президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от ДПА и ТАСС.

"Съюзът между САЩ и Япония е скрепен не само от взаимни интереси, но и от общи ценности. Той е крайъгълен камък на мира и стабилността в Азиатско-Тихоокеанския регион, движеща сила на прогреса", подчерта Обама.

Той нарече посещението на японския премиер в Пърл Харбър "исторически жест, който демонстрира силата на помирението". "Това е напомняне, че дори най-дълбоките рани, оставени от войната, могат да станат залог за дружба и устойчив мир. Войните могат да приключват и най-заклетите противници могат да станат надеждни съюзници", подчерта Обама.

Посещението на добра воля е последната среща на Абе с Обама преди изтичането на президентските пълномощия на американския президент на 20 януари. Обама е на почивка на Хаваите - родния му щат.

Мемориалът на крайцера "Аризона" е разположен край остров Форд в Пърл Харбър. Белият паметник е издигнат през 1962 г. и всяка година се посещава от над 2 млн. души. До него може да се стигне само по вода - с лодка или катер. Абе е първият японски премиер, посещаващ мемориала на "Аризона" и почитащ паметта на жертвите на японската бомбардировка, която стана причина САЩ да се включат във Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция.

По-рано днес Обама и Абе се срещнаха в базата на Корпуса на морската пехота на САЩ Кемп Смит, разположена недалече от Хонолулу на остров Оаху. Обама, на когото остава по-малко от месец в Белия дом, изразил надежда, че съюзът на двете страни ще стане "още по-здрав, отколкото досега". Абе казал на Обама, че ще продължи упорито да убеждава следващия президент Доналд Тръмп колко е важно да бъде реализирано споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП).

Двамата изразили общо мнение, че е е необходимо внимателно да бъде следено движението на единствения китайски самолетоносач "Ляонин".

Японският премиер се придружава при визитата си от външния министър Фумио Кишида и министъра на отбраната Томоми Инада.


Няма коментари:

Публикуване на коментар