Зима

Зима
Пролет

26 декември 2016 г.

Защо Volkswagen се отказа от немския

Най-германската от всички германски компании прие английския за официален език

Нещо нечувано се случи в началото на декември: на една мениджърска среща във Volkswagen Group в Хановер новият шеф на поделението за лекотоварни машини Андреас Реншлер излезе на сцената и се обърна към присъстващите - предимно германци - на английски език. 


Няколко седмици по-късно директорът по човешките ресурси Карлхайнц Блесинг потвърди, че английският става официален бизнес език за компанията.
Самият Матиас Мюлер не се чувства много уверено на английски
Само по себе си това не е сензационно - английският е приет като универсален език на финансите и бизнеса по цял свят. В миналото дори Никола Саркози като френски министър на финансите го бе въвел като официален език във ведомството.

Но крачката е изненадваща в контекста на VW - най-германската от всички германски компании.
 

Другите големи автопроизводители в страната от десетилетия се "интернационализират" и разчитат на множество чужденци дори сред висшия си мениджмънт. Корпоративната култура във Volkswagen поне досега бе значително по-затворена.
За затворената култура във VW спомагаше и мястото, където е централата на компанията. Град Волфсбург е създаден покрай завода на VW и зависи изцяло от него. За по-космополитна среда и културен живот трябва да отидете другаде

Висшият мениджмънт не само се състоеше изцяло от германци, но и тези германци рядко говореха добре английски - нещо твърде необичайно. Скандално уволненият бивш шеф Мартин Винтеркорн говореше с преводач дори пред англоезични аудитории; наследникът му Матиас Мюлер също не се чувства много уверено на езика на Шекспир. В ярък контраст с Дитер Цетше и Харалд Крюгер, колегите му от Daimler и BMW, които говорят свободно английски след дългогодишни престои съответно в САЩ и Великобритания.

Мюлер обаче очевидно е решен да разчупи оковите на тази затворена култура и да се опита да привлече талантливи хора от цял свят. VW Group има 600 000 служители в глобален мащаб и преминаването към английски ще е от полза за над половината от тях. И вероятно ще отвори вратите към върха за мениджъри, които не са родени в Германия. 


"Културното многообразие и международният опит ще са по-важни от всякога за мениджмънта", коментира Карлхайнц Блесинг.

Преведено на прост език, това означава, че VW ще търси хора с по-задълбочени познания за отделните пазари. Както отбелязва Кристиян Хецнер в коментар за Autonews, досега концернът се опитваше да завладее Америка, просто като "проповядва до втръсване достойнствата на германското инженерство". 


След като това не сработи, компанията може би най-после ще се опита да разбере по-добре потенциалните си клиенти отвъд океана. Отпадането на езиковата бариера е добра първа стъпка.
Дори глобалният маркетингов девиз на VW до момента беше на немски. Това ще се промени

 Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар