Зима

Зима
Пролет

3 януари 2017 г.

Б. Димитров вдигна заплатите с 500 лева в НИМ

Сериозното увеличение на заплатите станало възможно по няколко причини
 
Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров влезе в ролята на Дядо Коледа за служителите си и им даде голям коледен подарък – рязко увеличение на заплатите с от 100 до 500 лева. 

Освен това работещите в НИМ получиха и бонус към надниците си.

Скокът на заплатите в музея е повече от обявения предварително – до 30 лева.

Шефът на НИМ не спрял и дотук с подаръците, а за Нова година честитил с добавки от 250 лева към заплатите на докторите на науките. В музея те са 11, а досега добавката им е била 50 лева.

"В различни научни учреждения тя е между 50 и 150 лева, като само в СУ "Св. Климент Охридски" тя е 250 лева. По този начин НИМ се изравнява с най-престижното висше учебно заведение в България", обясни Димитров.

Сериозното увеличение на заплатите станало възможно по няколко причини.

"Първо, хората ми работят перфектно, като добре смазани машини са и заслужават от години много по-добро заплащане за отговорностите, които имат по опазване, изучаване и представяне на културно-историческото наследство на страната", каза директорът на НИМ, цитиран от Dnes.bg.

И второ – културното министерство в лицето на Вежди Рашидов предложило, а Божидар Димитров приел нова система на заплащане. Едно от важните неща в нея е правото да НИМ да ползваме за заплати и част от собствените средства, набрани от билети.

Досега НИМ можеше да ползва само 50% от тези средства и то само за дейности – археологически разкопки, издания на книги, откупки на артефакти.

"А без излишна скромност НИМ, благодарение на работата си, има много посетители и съответно солидни за един български музей приходи. Сега ще има пари и за дейности, и за заплати. Служителите в НИМ с висше образование и добра работа вече са много над мечтата на Волен Сидеров за над 1000 лева заплата", обясни още Божидар Димитров.

Той допълни и че новата система щяла да му позволи да вдига заплатите на служителите си и през годината.



Няма коментари:

Публикуване на коментар