Зима

Зима
Пролет

10 януари 2017 г.

Прокуратурата повдигна обвинение на пловдивския кмет

Иван Тотев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева
 
Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем кмета на община Пловдив Иван Тотев заради изграждането на зоокът в града. 

Според СГП от престъплението по служба са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева.

В периода 30 април – 17 ноември 2014 г. кметът е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на "Зоокът" – Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), съобщават от Прокуратурата.

Освен това процедурата е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта.

Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на "Зоокът“ – Пловдив с изпълнителя - "Запрянови 03” ООД.

По този начин Тотев е облагодетелствал търговското дружество с 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Досъдебното производство е образувано на 3 ноември миналата година от Окръжна прокуратура – Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

До момента са разпитани 14 свидетели, изискана е цялата документация от Община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на "Зоокът“ – Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева. Процесуално-следствените действия продължават.



Няма коментари:

Публикуване на коментар