Зима

Зима
Пролет

13 януари 2017 г.

Кой се страхува от „Шоуто на Слави“

Когато хора излязат на релсите, за да спрат влак, значи им е прекипяло.
 
 Когато парламентът, върховният господар в една парламентарна република, се сниши пред шоумен, наричан Дългия, значи го е страх.

Две случки за последните 24 часа показаха температурата сред „народните маси“ и на „политическия връх“. Десетки хора са блокирали късно снощи жп линията на гара Илиянци заради закъснение на влак и така принудили експреса от София за Горна Оряховица да спре.

Десетина видни парламентаристи днес решиха да не назидават и критикуват „Шоуто на Слави“, което ги „обругава“ и осмива публично всяка делнична вечер, защото най-голямата в момента партия – ГЕРБ, даде заден.

Редно беше, за едната чест като народни представители, да направят нещо: а) да изразят позиция в подкрепа на плурализма на мнения, но срещу вулгарна реч и нарушаване на добрия тон; б) да поискат гостуване в „Шоуто“ и да си носят чувството за хумор за участието си; в) да поискат среща с г-н Флориан Скала, новия изпълнителен директор на bTV, сменил Павел Станчев (сред версиите за смяната е намесата на „Шоуто“ в българската политика с референдума, който организира и инициира, и като цяло начинът, по който се използва праймтайма на bTV).

Така и така парламентът – институцията с един от най-ниските рейтинги в държавата, ще изгуби, поне да се оттегли с чест и достойнство от бойното поле.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче призовал за сдържане на каквито и да е позиции. ГЕРБ се опитва да флиртува с избирателите, подкрепили референдума, внасяйки законопроект за промени в Изборния кодекс, свързан с мажоритарния избор. Сигурно затова и партията е пропусната от стрелбата на месо от сценаристите.

„Представете си, ако парламентът излезе с позиция относно „Шоуто на Слави“. Аз не искам парламентът да участва в действия, с които можем да провокираме омраза или разделение“, заяви Цветанов, същият човек, който от парламентарната трибуна обяви едни лекари от Горна Оряховица за убийци.

След успешната кампания със събраните подписи за референдум, „Шоуто“, неговите сценаристи и техният шеф Слави Трифонов се оказаха незаобиколим фактор в българската политика. Почти като Бойко Борисов и партията Му. Спечелените над 2.5 милиона граждани, гласували за референдума, са с близо милион повече от най-добрия резултат на ГЕРБ – от политическия им дебют на парламентарните избори през 2009-а.

Социолозите дори ги включат като неродена партия в проучванията си. Която не просто минава прага от 4%, а може да изпревари няколко други.

Има и друго. Скоро 43-ият парламент ще бъде разпуснат от новоизбрания президент Румен Радев и пленарните заседания и техните излъчвания вече няма да бъдат употребявани за предизборна кампания.

Служебният кабинет ще препятства и помпане на рейтинга през визитите на министри, раздаване на пари и рязане на лентички. (Но би могъл да подкрепи дадени партии в кампанията, ако извади два-три скандални договора на министри на ГЕРБ/РБ…)

Шоуто обаче остава, по силата на договор, до 2018-а – всеки делничен ден, от 22.30 до 23.30 ч. (Освен ако Скала не реши друго…)

Затова и политиците от парламента не искат да дразнят политиците от Шоуто. Защото последната дума ще имат сценаристите, а „суверенът“ вярва на сценаристите.

Но и да не беше така, пак щяха да мълчат. Мълчаха по рецидивиращото поведение на Волен Сидеров и всичките му „изяви“ от 41-ия парламент насам. Не осъдиха с декларация нито една негова проява – от времената, когато нападаше журналисти и хора по време на молитва пред джамията в София, когато крещеше в лицето на журналист в един глас с Десислав Чуколов: „Ти турчин ли си, бе? Отговаряй!“, „Дайте един фес да му сложим!“, „Вие сте лумпени и прости хора от СКАТ!“, „Засрами се, бе! Извини се!“ – до „обиска“ в клекшопа и нахлуването в НАТФИЗ.

Сега именно от „Атака“ поискаха парламентът да осъди действията на Шоуто. Но парламентът не иска на хората от Шоуто да им прекипи.
 

Защото могат да спрат нечий влак – и без да излизат на релсите. 

 Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар