Зима

Зима
Пролет

9 януари 2017 г.

Д. Песков: Руски хакерски атаки? Лов на вещици!

"Безпочвени обвинения, които не са подкрепени с нищо, се повтарят отново и отново по аматьорски."
 
"Твърденията, че Русия се е опитала да влияе на американските избори в полза на Доналд Тръмп, напомнят на лов на вещици."

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков като първа реакция на Москва на доклада на специалните служби в САЩ за руска хакерска операция по време на американската предизборна кампания.

Песков заяви, че докладът не съдържа никакви нови доказателства, че руски официални лица са замесени в посочените хакерски атаки.

В огласения миналата седмица доклад се казва, че руският президент Владимир Путин е ръководил киберкампания, целяща да помогне на Тръмп в надпреварата с Хилари Клинтън за Белия дом.

"Уморихме се вече от тези обвинения", каза Песков пред журналисти. "Това наистина напомня на лов на вещици."

Той използва същата лексика като Тръмп, който беше цитиран в интервю за "Ню Йорк таймс" от петък да казва, че предизвиканата от твърденията за руски хакерски атаки буря е "политически лов на вещици", отбелязва Ройтерс.

"Както знаете, тази версия на доклада, която беше огласена, не съдържа нищо, което да си заслужава да коментираме", каза Песков.

"Безпочвени обвинения, които не са подкрепени с нищо, се повтарят отново и отново по аматьорски, непрофесионален начин. Всъщност ние изобщо не знаем на какво са базирани", заяви той.

В отговор на въпрос дали Путин е прочел превода на доклада Песков каза, че в този документ няма нищо, "което да си заслужава да се чете подробно".

По думите му обаче позицията на Кремъл остава непроменена и категорично отхвърля възможността представител на руската държава да е замесен в хакерски действия, свързани с американските избори.

Песков заяви, че в американската история е имало и други случаи на лов на вещици, но тези периоди са приключвали, когато на власт са идвали по-разумни лидери.

Той посочи, че щом Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари, ще започне работа по определяне на подходяща дата за среща между руския и американския президент.

"Ако ще се планират някакви контакти, то те ще бъдат планирани изключително внимателно, особено предвид факта, че говорим за контакти след доста напрегнат период в нашите отношения", заяви говорителят на Кремъл.

Според Песков руското президентство засега не знае каква е позицията на Тръмп за изводите на американските специални служби, че Русия е замесена в хакерски атаки срещу САЩ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар