Зима

Зима
Пролет

23 януари 2017 г.

Петте най-неочаквани рали автомобила (галерия)

От Aston Martin до Ferrari - марките, които не бихте очаквали да видите точно в тези състезания

Audi, Ford, Lancia, Peugeot, Subaru – това са марките, с които феновете асоциират рали състезанията. 


В тях обаче се срещат и съвършено нетипични модели, на които мястото им обикновено е на асфалтовите пътища. Те обаче са избрали различно поприще.

Aston Martin V8 Vantage Rally GT (2006 г.)



За болидите на Aston Martin, които се състезават на писта, е писано много. Малцина обаче знаят, че британският производител пуска и рали-автомобил. Това става през 2006 г. с помощта на фирмата Prodrive. Тогава се появява машината със задно предаване Rally GT (на снимката горе), която е предназначена за частни отбори и подпомага желанието на ФИА да вкара GT коли в ралитата с групата R-GT.

Болидът Rally GT е разработен на базата на серийното купе V8 Vantage, но за разлика от него разполага с ролкейдж, 18-цолови джанти, доработени спирачки и окачване с пружини Eibach и регулируеми амортисьори EXE-TC. Стандартният бензинов V8 мотор с обем 4,3 литра е форсиран от 380 на 420 к.с., като работи в комбинация с 6-степенна скоростна кутия, създадена специално за тази кола.


Рали-автомобили Aston Martin V8 Vantage правят не само експертите от Prodribe. През 2015 г. финалндският отбор Makela Auto Tuning също създава автомобил за участие в категория R-GT (на втората снимка). В неговата основа е пистовият Vantage GT4 с 4,7-литров V8 с форсиран до 500 к.с. V8 двигател.

Ferrari 308 GTB (1978-1985 г.)



Кола на Ferrari, пръскаща кал на рали-трасе, е гледка, която човек трудно може да си представи, но се оказва реалност. През 1975 г. в Париж е представено купето 308 GTB – първото серийно Ferrrai с плексигласова каросерия, благодарение на която моделът тежи малко над 1 тон. Произведени са общо 800 такива машини, след което се преминава към метална конструкция и това увеличава теглото със 150 кг. До 1980 кг. 2,9-литровият V8 мотор със сух картер е с карбуратор, а след това  - с директно впръскаване на горивото, като се съчетава с 5-степенна механична скоростна кутия. Окачването е независимо, като водещият заден мост има самоблокиращ диференциал.


Именно серийната олекотена версия на Ferrari 308 GTB става основа на болидите от Група 4 (на първата снимка). После те попадат в Група В (за нея лимит няма), която е създадена през 1983 г. Компанията Michelotto прави 15 състезателни коли, като 4 от тях влизат в група В. Едната разчита на форсиран до 288 к.с. двигател, а другите 3 получават мотор Quattrovalvole с 4 клапани на цилиндър и мощност 310 к.с. Сред успехите на Ferrari GTB по това време са крайната победа в рали-шампионата на Испания, като и вицешампионската титла в Италия.

Lotus Exige R-GT (2011 г.)


В световния рали-шампионат (WRC) британският Talbot Sunbeam Lotus жъне победи още в началото на 80-те години на миналия век. Точно 30 години по-късно – през 2011 г., Lotus отново заявява рали-амбиции, като на автосалона във Франкурт показва болида Exige, с който да атакува победата в новата категория R-GT. Тя позволява участието на коли с един двигателен мост, създадени на базата на серийни модели, но с рестриктор на двигателя. Въведено е и ограничение на съотношението тегло/мощност – 3,4 кг/к.с.


За основа на R-GT в Lotus избират показания по-рано през същата година Exige S с 3,5-литров V6 от модела Evora S. Мощността на мотора е 350 к.с., което позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди. За Exige R-GT, който е със задно предаване, двигателят е „спънат” до 302 к.с., а серийната скоростна кутия е заменена с 6-степенна секвенциална. Кариерата на автомобила обаче се оказва неуспешно – той участва само в рали „Португалия” през 2012 г.

Mercedes-Benz 450 SLC 5.0 (1978-1980 г.)



В историята на компанията Mercedes-Benz има няколко рали-автомобила. Най-впечатляващите от тях се появяват в края на 70-те години, когато в състезанията доминират Lancia Stratos и Ford Escort. Срещу тях през 1978 г. немците изправят модела 450 SLC с алуминиев 5,0-литров V8 с 240 к.с. Този автомобил е създаден на базата на купето SLC С107, което се произвежда през периода 1971-1981 г. Рали-колата е оборудвана с 3-степенен автомат, като тежи доста и затова получава прякора PanzerAutomatik. За да получи право на участие в рали-първенствата Mercedes-Benz пуска серия от 163 „граждански” 450 SLC 5.0. С такъв автомобил в състезанията участва Жан Тод, който днес е шеф на Международната автомобилна федерация.


Дебютът на 450 SLC е през 1978 г., като той е повече от впечатляващ – спечелен е рали-маратон в Южна Америка, който продължава 38 дни, а колите изминават повече от 28 000 км. Две години след това колата е модернизирана и олекотена и това също се оказва успех, като е постигната тройна победа в рали „Бандама” в Кот д’Ивоар. Следват призови места в рали „Аржентина”, и рали „Нова Зеландия. Сезон 1980 обаче се оказва последен, тъй като разходите по подобен автомобил са големи и носят само загуби на компанията. На всичко отгоре в рали „Монте Карло” Валтер Рьорл катастрофира тежко и в Mercedes решават, че подобни инциденти сериозно увреждат имиджа на серийното купе.

Porsche 959 Rally (1984-1986 г.)


Компанията Porche също има своята рали-историята. Легендарният Porsche 959 с битурбо двигател е добре известен на всеки, който се интересува от моторните спортове. Той е построен за участие в същата тази Група В, за която вече стана дума. Иронията е в това, че Porsche 959 така и не стъпва в пълноценна битка с останалите. Участието в цял сезон във WRC е твърде скъпо за компанията, която пуска ограничена серия от автомобила, за да бъде допусната до шампионата.

Все пак машината, макар и в преработен вариант, намира своето място. Тя получава регулируемо на височина окачване и система за задвижване на четирите колела, след което застава на старт на легендарното рали „Париж-Дакар” през 1985 г. Участието обаче се оказва пълен провал, след като и трите автомобила не стигат до финала. През същата година Porsche 959 се реваншира донякъде, като печели „Ралито на Фараоните”. Година по-късно Рене Метж финишира първи и в „Париж-Дакар” зад волана на 959.




Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар