Зима

Зима
Пролет

22 януари 2017 г.

Джак Никълсън – Звярът се оттегля

Великият Джак Никълсън окончателно приключва със сериозната си актьорска кариера, оставила толкова трайна следа в световното кино.
 
Три месеца преди да навърши 80 години, носителят на 3 награди “Оскар” и любовник на стотици (вероятно и хиляди) жени е решил да го дава по-спокойно и да се наслаждава на емоционалното и материалното богатство, което е заслужил след легендарната си кариера, продължила през шест десетилетия.

За пенсионирането на големия Джак се заговори още преди три години, но преди дни неговият близък приятел и екранен партньор в класиката “Волният ездач” Питър Фонда потвърди, че Никълсън е приключил с актьорските изяви. 


“Мисля, че Джак няма повече да се занимава с роли в киното. Той свърши много работа и в момента и се осигури прекрасно във финансово отношение”, каза в скорошно интервю Фонда.

Никълсън оставя след себе си историческа колекция от някои от най-великолепните, вдъхновяващи, гениални и запомнящи се актьорски изпълнения в киното – “Полет над кукувиче гнездо”, “Волният ездач”, “Сиянието”, “Китайски квартал”, “Пет леки пиеси”, “По Мисури”, “Карнално познание”, “Колкото толкова”, “От другата страна”, “Доблестни мъже”, “Клетвата”….

Джак е наричан “звяр” във филмовия бизнес заради изключително силните си, агресивни и насищащи екрана артистични изяви. Той е майстор импровизатор, който притежава неподражаема харизма, уникални маниери и подход към драматургичния материал. Никълсън е признат за един от най-великите актьори на всички времена, неговите изпълнения са копирани и имитирани, той е част от световната попкултура както с професионалния, така и с личния си живот.
Никълсън има славата на хищен хедонист и купонджия, който един път каза: “Моето мото е – повече хубави времена”.

Хубавите времена са част от ежедневието на Джак. От десетилетия в Холивуд се носят легенди за сексуалните му приключения с безброй жени. Той олицетворяваше парти крайностите и апетита за плът, дрога и пиене на Холивуд от 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век.

Благодарение на комбинацията от изключителен талант и атрактивен характер Джак Никълсън си извоюва много специално място в индустрията и колективното въображение на масовата публика. Няма друг като Джак. Той е единствен и специален. Бунтар, който притежава висок за професията си интелект, чувство за хумор, самоирония и нюх към пресъздаването на всички светли и мрачни участъци от човешката психика и природа.

Той е производител на качествени цитати, които също допринасят за изграждането на легендарния му образ: “Има два вида хора, които трябва да лъжете – полицията и приятелката си”, “Когато сложа слънчевите си очила, съм Джак Никълсън. Когато ги сваля, съм стар и дебел”, “Не се страхувам от интимността, напротив, аз я празнувам и процъфтявам върху нея, което е необикновено за публична фигура”, “Аз съм изпълнен със суета”.

Джак Никълсън може да се оттегли, но неговото безкрайно качествено артистично наследство ще продължава да вдъхновява и да удовлетворява милиони хора с вкус към хубавите неща в живота. А неговият личен пример в света на киното, секса и човешките отношения остава материал за митове, легенди и опити за подражание. Но ние знаем, че никой не може да е като Джак.

Пробва се като режисьор

Джак Никълсън е работил с някои от най-големите режисьори в историята – Стенли Кубрик, Роман Полански, Милош Форман, Майк Никълс, Мартин Скорсезе… Нормално е да се вдъхнови от тях и да реши да застане зад камерата.
 

Той винаги е имал своя артистична визия, която влага в режисьорските си проекти – спортната комедия с елементи на драма Driveq He Siad, уестърна “На Юг” и елегантния криминален film noir “Двамата Джейк”. Последният филм от изброените се явява и нещо като продължение на един от най-великите филми с участието на Джак – “Китайски квартал” на Роман Полански от 1974 година.

ЗА НЕГО

Направи гениална роля в “Сиянието”
 

Джак Никълсън е могъщ и мускулест американски актьор, който напомня за силата, мъжествеността и артистичното многообразие на Джеймс Кагни. В “Сиянието” на великия Стенли Кубрик той игра гениално. За мен това е едно от най-важните актьорски изпълнения въобще. Първия път, като го гледах, не го оцених. Но после го гледах пак и пак, и така 15 пъти. Днес е един от любимите ми филми. А Джак прави историческа роля. Всеки, който се интересува от кино и актьорска игра, трябва да гледа “Сиянието”.

Стивън Спилбърг, режисьор и продуцент

Щастлив съм, че Джак ми е приятел
 

Джак е легенда, икона и епоха в киното. Освен това той е един от най-близките ми приятели и това ме прави изключително щастлив. Знам, че да бъдеш близък с Джак е привилегия. Аз страшно ценя това. Заедно с Марлон Брандо, който му беше съсед на “Мълхоланд Драйв” в Холивуд, той е един от най-добрите актьори в историята. Всички сме се учили от тях и се надявам, че бъдещите поколения също ще гледат техните изпълнения и ще се опитат поне да докоснат тяхното величие.
 

Джони Деп, актьор и продуцент
Да играеш с него е невероятно усещане
 

Имах щастието да участвам заедно с Джак Никълсън във “Вълк” на Майк Никълс и съм останала с прекрасни впечатления от работния процес и от отношенията си с Джак. Да играеш с него наистина е невероятно усещане. Той те вдъхновява и те стимулира да дадеш най-доброто от себе си, да прескочиш собствените си лимитации и ограничения. Велик и вдъхновяващ артист, който повлия на поколения актьори. И не само.

Мишел Пфайфър, актриса


Владислав Апостолов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар