Зима

Зима
Пролет

13 януари 2017 г.

Доналд Тръмп срещу Мерил Стрийп: двете Америки

Няколко дни преди интронизацията на милиардера на недвижимите имоти, който спечели сам срещу всички, Холивуд навлезе в Съпротива. 


Поривът на Мерил Стрийп срещу Доналд Тръмп в нощта на "Златните глобуси" изразява вярно позицията на по-голяма част от американските звезди от началото на президентската кампания.

Достатъчно е да споменем обидите на Робърт Де Ниро, който откровено се отнесе към бъдещия лидер на САЩ като към куче и прасе, наред с други любезности. Голямата изпълнителка Мерил Стрийп изобличи, без никога да го назове, насилието на онзи, който се бил подиграл на един журналист с увреждане, версия, която от доста време е оспорвана от Тръмп, за когото знаем все пак, че е способен на всякакви крайности.

Но тук думата “насилие” предизвиква жив интерес.

На "Оскарите", както и на наградите “Грами”, на всички церемонии, на които милионерите от големия и от малкия екран се събират и се поздравяват в неспирно самодоволство, никога не чухме дори една звезда да изобличи - очевидно с изключение на времето след 11 септември 2001 г. - атентатите в Париж и Брюксел, в Тексас и Флорида, в Мадрид и Лондон, в Ерусалим и Анкара, етноубийствата на цели общности и 1001 начина да се отърват от хомосексуалистите, жените и вероотстъпниците в определен брой страни в южното полукълбо.

За падащите звезди от Лагера на Доброто очевидните вулгарностите на Тръмп са много по-непоносими от начина, по който се отнасят с феминистките и гейовете, атеистите и свободомислещите на няколко хиляди километра от техните свръхзащитени пищни вили в Бевърли Хилс.

Въпреки това неусетно, но сигурно нещо се променя. Изправен пред чистата съвест на привилегированите, които носят човеколюбието си като украшение, простакът Тръмп с туитове и срещи с пълна скорост вече променя пейзажа. Не минава и ден без автомобилна компания да обяви, че създава завод в Мичиган;  производител на компютри мести цеховете си в Средния Запад, а един от нашите мултимилиардери, Бернар Арно, тъкмо се ангажира в голямата зала на Тръмп Тауър да създаде хиляди допълнителни работни места в САЩ. И това дори преди официалното встъпване в длъжност на републиканския кандидат, на чиято победа, нека си спомним, никой не залагаше и стотинка преди по-малко от година.

Всичко се случва така, сякаш сме свидетели на края на “меката сила” (soft power), упражнявана безуспешно, както е известно, от Барак Обама. Независимо дали съжаляваме или се радваме, трудността на днешното време изисква бдителен волунтаризъм и прозорливо превъоръжаване, които принцовете, които ни управляват, бяха напълно забравили и от двете страни на Атлантика.

Ако Холивуд може да продължи да бъде peace and love (мир и любов) напълно спокойно, той ще го дължи на мъжете и жените, които съумеят да покажат на тоталитаристите и интегристите от всички страни, че извън подобна граница билетът им вече няма да е валиден.

Ирония на съдбата: може би благодарение на Тръмп Мерил Стрийп и останалите ще могат да практикуват напълно безопасно своето ненасилие като изящно изкуство.


Андре Беркоф, “Фигаро”, превод от френски: Галя Дачкова, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар