Зима

Зима
Пролет

20 януари 2017 г.

Битка на различни версии за катастрофата в Хитрино

На 40-ия ден от катастрофата в Хитрино, където аварира влак с цистерни, се води същинска битка на версии.
 
Според частния превозвач „Булмаркет“, собственик на композицията, превозвала пропилен и пропан бутан, заличават се следи, като се извършват възстановителни работи. „Булмаркет“ извършва свое разследване. 

От Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) отхвърлят обвиненията, съобщава Ureport.bg.

Трагедията на 10 декември м.г. отне живота на 7 души, остави без покрив десетки хора, които карат зимата във фургони, и насочи десетки милиони левове – от държавата и от дарения, за възстановяване на щетите.

За резултатите от разследването на „Булмаркет“ съобщи по Нова телевизия журналистката Лора Крумова. По думите й разследването на външните експерти, наети от фирмата превозвач, е показало, че дни преди инцидента е имало проблем на гара Хитрино със железния път.

„Имало е и проблем с разхлабена стрелка“, допълни тя. По официални данни през миналата година е имало 12 повреди на тази гара. Това са различни проблеми, обясни Крумова.

„В разследването на фирмата има снимка на тази разхлабена пета стрелка. В снимките на официалното разследване, които излизат няколко дни след инцидента, тази стрелка не изглежда по същия начин“, казва журналистката. По думите й, притеснително било, че дни след инцидента започват възстановителни работи на линията. Ако е така, то това значи, че има заличаване на доказателства, казва журналистката, която направи интервю с един от машинистите на катастрофиралия влак.

Това е един обикновен човек, смазан от отговорността, която носи в момента, каза Крумова.

Отговорът на НКЖИ

Работата по стрелки № 1 и 3 след аварията в гара Хитрино е започната след разрешение от следствените органи, получено на 16 декември 2016 година, в 14:42 часа, от следовател на НСлС, съобщиха от пресцентъра на НКЖИ.

При огледа на стрелка № 5 от служители на следствието и в присъствието на представители на „Булмаркет“ и ДП НКЖИ е записано в протокола, че стрелката е обърната за отклонение, същата е в нормално положение на ръчния обръщателен апарат, заключена е с ръчна стрелкова заключалка тип „Колбен-Данек“, като същата е осигурила прилепване на езика спрямо раменната релса и е обърната за отклонителния (трети) коловоз.

Установено е изместване на стрелката по ос (изместване на цялата част от железния път).

По стрелка №5 в гара Хитрино не са извършвани никакви възстановителни дейности след аварията в гарата, същата и към настоящия момент е в състоянието си от деня на инцидента, което може да се види и към днешна дата. Движението на влаковете в гарата е частично възстановено само по първи коловоз – по стрелки 1, 3 и 7.

Относно наличието на „стари стърчащи релси“, както се твърди, от НКЖИ посочват, че освен релсите, част от железния път в зоната на дерайлиране около 3-ти и 4-ти коловози, не е имало никакви други (стари) релси.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура“ изразяват убеждение, че разследващите органи ще установят истинските причини за голямата трагедия в Хитрино.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар