Зима

Зима
Пролет

1 януари 2017 г.

Проф. Вл. Чуков: Атентатът в Истанбул през новогодишната нощ е най-жестокият

"Моментът е подбран в празничния ден за страната и най-вече за гостите на Турция."
 
"Това може би е най-жестокият атентат, който разтърсва Турция през изтеклите 365 дни."

Това коментира за „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков във връзка с терористичната атака в дискотека в турския град Истанбул през новогодишната нощ.

„Наистина моментът е подбран в празничния ден за страната и най-вече за гостите на Турция. Очевидно е, че този атентат идва да подскаже, че тероризмът няма почивка, че Турция в момента се намира в една турбуленция, която може би тепърва ще търси своята кулминация. Нека да припомним, че за изтеклата 2016 година Турция стана обект на 16 големи по щети терористични актове, като мишени бяха големите градове. Предимно Истанбул, Анкара, както и някои областни градове. Очевидно терористичните субекти, които ги ревизираха, си поделяха отговорността, бяха най-вече „Ислямска държава“ и различните кюрдски субекти“, коментира проф. Чуков.

Той уточни, че е рано да се каже кой седи зад този атентат, но според него до голяма степен носи белезите на този, на който Истанбул стана обект в началото на миналата година, когато шестима германски туристи бяха убити буквално в двора в непосредствена близост до Синята джамия.

„Мишена са чужденците, гостите на Турция. Може би по-скоро „Ислямска държава“ стои зад атентата в новогодишната нощ. Става въпрос за нападение в клуб, който е много популярен. Нещо повече, това, което се прокрадва като информация е, че самият нападател е бил облечен като дядо Коледа. В своя чувал за подаръци е носиш оръжие. Всичко това е един много силен удар срещу християнските ценности“, допълни проф. Чуков.

Той припомни, че непосредствено преди коледните и новогодишните празници е имало призив от страна на „Ислямска държава“ да нападат християните навсякъде, където празнуват. „Дори американските служби бяха предупредили турската страна, че подобен тип атаки се очакват“, каза още арабистът.



Няма коментари:

Публикуване на коментар