Зима

Зима
Пролет

21 януари 2017 г.

По-добре късно, отколкото никога: Петър Курумбашев е новият евродепутат

След първоначалното прецакване той ще довърши мандата на Илияна Йотова в Брюксел

Клишето, че мечтите трябва да се преследват докрай, напълно важи за житейската ситуация на Петър Курумбашев. 


Бившият депутат от БСП изпи горчилката, а сега ще усети и сладкото на участието в политиката на високо ниво.

През седмицата Централната избирателна комисия взе решение, с което го обяви за най-новия български представител в Европейския парламент (ЕП). Това се случи почти по средата на петгодишния мандат, защото Курумбашев всъщност ще замести Илияна Йотова, която беше избрана за вицепрезидент.

Мястото му в Брюксел обаче, поне в началото, няма да е от най-комфортните. Той е в групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите заедно с останалите българи - президентът на ПЕС Сергей Станишев, Георги Пирински и Момчил Неков. БСП успя да спечели четири места и въпреки че Курумбашев беше точно четвърти в листата, не успя да влезе заради използваните преференции, които я пренаредиха.

Първи стана неизвестният Момчил Неков, отчасти заради късмета да е на 15-то място в бюлетината на БСП с номер 15. Станишев пък не се отказа от новото си поприще на евродепутат, въпреки че беше обещал. Курумбашев беше толкова убеден в неговата мъжка дума, че напусна предсрочно по собствено желание 42-то Народно събрание, за да участва активно в кампанията.

Само няколко дни след избора на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова през ноември 2016 г., когато идеологът на студентското предаване "Ку-Ку" беше сигурен във възкресението си за голямата политика, в сутрешния блок на бТН той индиректно нарече Станишев "лъжец", а Неков - "мъжката Ана Баракова".

На въпрос дали се чувства обиден на президента на ПЕС за това, че не се отказа от мястото си в ЕП, Курумбашев разказа, че малко след евроизборите Бойко Борисов му изпратил sms, който гласял "Лъжецът си е лъжец".

Явно обаче бившият кукувец е провидял новия шанс с избора на двойката Радев - Йотова, защото и за тази кампания се е раздал максимално - 10 000 лв. дарение, колкото е таванът по закон.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар