Лято

Лято

11 януари 2017 г.

Най-добрата година в историята за Mercedes и BMW

Баварците официално отстъпиха първото място с разлика от 80 000 автомобила

2016 е била най-добрата година във вековната история на Mercedes-Benz и BMW, стана ясно от публикуваните отчети на двете германски компании. 


Те обаче си разменят позициите на върха в премиум сегмента и за пръв път от десетилетие номер 1 в него е Mercedes.

Марката с трилъчата звезда е постигнала 11.3% пазарен ръст и за пръв път в историята е успяла да пласира над 2 милиона автомобила (по-точно 2 083 888).

“2016 беше най-успешната година за Mercedes-Benz и шестата поредна с подобрен рекорд. С нови модели с изключителен дизайн, които вдъхновяват нашите клиенти, и със значителен ръст, основно в Китай и Европа, ние се изкачихме на върха на премиум сегмента. И се устремяваме още по-напред – с нови технологии, продукти и услуги”, заяви Дитер Цетше, главен изпълнителен директор на компанията-майка Daimler.

Mercedes постига 12.4% ръст в Европа, най-вече благодарение на новата Е-класа и на SUV моделите си. В Китай скокът в продажбите е с цели 26.6%. В Северна Америка ръстът е по-скромен - 0.6%. Най-продаваният модел на компанията в глобален мащаб е била С-класата, с 425 000 пласирани бройки.

Рекордна година отчита и поделението за суперспортни автомобили Mercedes-AMG - 99 235 продажби, което е ръст от 44% спрямо 2015.

Новата Серия 5, която ще постъпи в продажба тази година, може да върне на BMW първенството в премиум сегмента

BMW изостана от главния си конкурент с около 80 000 бройки, пласирайки 2 003 359 автомобила (ръст от 5.2%). Това е най-силното постижение в историята на компанията, която подобрява рекорда си по приходи и продажби шеста година поред. Макар основната марка BMW да отстъпва на Mercedes, BMW Group си остава най-големият производител в премиум сегмента благодарение на силните продажби на другите си марки - MINI (над 360 000 доставени автомобила) и Rolls Royce.

"Въпреки насрещните ветрове на някои пазари, нашата политика на балансирани глобални продажби се увенча с успех", коментира д-р Йън Робъртсън, директор по продажбите и маркетинга на BMW Group. "Убеден съм, че можем да продължим по този път и през 2017".

BMW e подобрила и рекорда си за пласирани електрически автомобили през миналата година - 62 000 бройки. Целта през новата година е да се достигнат 100 000 продажби в този сегмент, уточни Робъртсън. Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар