Зима

Зима
Пролет

29 януари 2017 г.

Ръстът в туризма – спекулации, грешни сметки, евтин PR

Туристическият бранш настоява за удължаване на срока за обсъждане на промените в Закона за туризъм до 30 април.

В писмо до служебните министър-председател Огнян Герджиков и ресорният министър Стела Балтова се изисква държавата да има ясен ангажимент към управлението на туристическите атракции – публична държавна собственост, настоява се и за въвеждане на Единна система за туристическа информация, за да няма спекулации със статистиката и да се ограничи сивия сектор.

Туризмът е пред реформа – това е категоричното мнение на бранша, който макар и доволен от изминалата година, смята официалните статистически данни за висок ръст в бранша за спекулативни, информира БНТ.

"Прави се някакъв евтин PR, не зная защо, кому е необходимо. Не може да се каже примерно, че от балканските страни имат ръст 15%, когато предната година имаха минус 7%. Отделно за руските туристи – ръст с 40%, когато предната година 2015-та, бяха минус 50%", твърди Веселин Налбантов, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

На сходно мнение е и Даниела Стоева – член на УС на АБТТА: "Аз не мисля, че цифрите са коректни, тъй като методологията по коя се събират не може да даде една абсолютно реална представа".

Браншът смята, че между Статистическия институт и Министерството на туризма няма никаква връзка и настояват за въвеждането на Единната информационна система. Тя трябва да свързва в реално време регистрите на хотелите с министерствата на туризма, вътрешните работи, Агенцията по приходите и общините. Така ще има и изсветляване, казват те.

"Общо взето се говореше за 50% сива икономика, един от хотелиерите в Банско каза, че там сивата икономика е 75%", коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка на туризма.



Няма коментари:

Публикуване на коментар