Зима

Зима
Пролет

28 февруари 2017 г.

Корнелия Нинова: Моделът #Кой краде по 10 млрд. годишно

"Искаме сблъсък лидер-лидер. Не сме конферансиета да даваме думата на експерти!"

"Ние държим да има лидерски дебат между нас двамата за визията за развитие на България. Г-н Борисов държи това да стане с експерти, което пък за нас не е приемливо. 


Вчера са обсъждали нашите екипи и са стигнали до това - да влезем с екипи, да ги представим. Да кажем няколко думи и да започнем да им даваме думата на тях. Аз смятам, че това не е подходящо. Ние не сме конферансиета, ние сме лидери и трябва да разговаряме очи в очи!"

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по бТВ. Тя защити така позицията си, че настоява за двубой очи в очи с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Опасявам се, че г-н Борисов се притеснява от личен сблъсък!", бе изводът на Корнелия Нинова. А по повод обвиненията от страна на ГЕРБ, че се опитва да провали двубоя, отговори: "Не, не се опитваме да го провалим, защото от самото начало казахме, че ги каним в този формат!"

Нинова даде да се разбере, че за БСП е приемливо да се срещнат лидер срещу лидер и екип срещу екип, а не заедно лидерите с екипите.

Водещият показа запис от реч на Нинова в парламента, в която тя излага основните обещания на левицата. А след това и запис на думите на Борисов, с които нарича новите лица в листите на БСП "кръвопийци".

"Това е обида за 500 000 социалисти, които гласуваха на последните парламентарни избори за БСП. Разделяне на обществото на едни и други. Особено, ако това идва от хората, които стояха около Борисов - половината са бивши активисти на БКП. Това е човекът, който е напуснал МВР, за да остане в БКП, който е открил паметника на Тодор Живков", каза тя.

"Не приемам да се обиждат хората в нашите листи - че са 80-годишни, че са кръвопийци. Мисля, че имаме най-богатите листи от страна на хора на науката, на културата. При нас е Михаил, параолипиецът, при нас има хора от кооперациите", защити състава на кандидат-депутатските листи на БСП Нинова.

И направи извода: "Борисов показа как не бива да се държиш в кампанията!"

А по повод на думите на бившия премиер по неин адрес: "Лъжа! Лъжа! Лъжа!", изтъкна:

"Първата лъжа, която ни приписаха, бе че се спират парите за образование, междинните пращания. Стана.

Втората бе, че са застрашени парите за селската програма. Служебното правителство потвърди, че това е така.

Третата бе, че строят магистрали с близки до тях фирми, от които се присвояват средства. Е, служебният кабинет изнесе и тази истина. Така че времето опроверга и това! Времето опроверга всичко, което казаха".

"ГЕРБ са за изтегляне на държавата от всичко, ние сме за засилване на ролята на държавата. Те са за това младите да се оправят, както искат, ние сме за това, ако искаш да си купиш жилище, да ти се опрости лихвата, ако искаш да откриеш бизнес - две години да не плащаш данъци! Това са практики, които ги има по света. Основна разделителна линия е държавата и държавността", изброи Нинова.

"Не е популистко, а е реално. Как ще стане с частните банки? Държавата ще приеме закон, ще го изпълняват! От опрощаване на кредити на млади семейства банките няма да фалират", продължи Корнелия Нинова.

"Нашата философия е - българско производство! БСП е правила грешки, но по темата за защита на българското производство и за социална политика, винаги сме били последователни", подчерта лидерът на социалистите. 


Нинова припомни, че БСП винаги е защитавала и правата на пенсионерите и каза, че през 2009 г. социалистите са направили преизчисление на пенсиите. А по повод на думите на Борисов тогава - че той трябвало да плаща тези пари, реагира: "Да не ги е донесъл от Банкя, ако от ГЕРБ са били против това преизчисление, да го бяха отменили!"

Едно от предизборните обещания на БСП сега е за преизчисляване на пенсиите, за което според Нинова ще са необходими 800 млн. лева.

"Да има правила, които да са равни за всички. Да има наказания, които да са неизбежни! Да има справедливост!", описа Нинова целите, които БСП преследва на изборите.

"Моделът #Кой има различни имена и лица през годините. Това са групи, интереси, лобизъм, което краде по 10 млрд. годишно. Няма значение дали е Петър, Гошо или.. Гласували сме за Делян Пеевскии, но го отчетохме като грешка", подчерта Нинова.

Според нея БСП е провела обективно проучване, за да се види какво губят хората от модела # Кой. Тя бе категорична, че самата тя нито е вземала обществени поръчки, нито е облагодетелствала някой, нито е помагала на някой.
 

По повод това дали е готова да стане министър-председател, лидерът на левицата заяви, че трябва да се видят резултатите от предсрочния вот, но е нормално ако БСП спечели, то лидерът на партията да стане премиер. 

"В тази връзка ДПС не са сред възможните партньори за едно бъдещо управление, както невъзможен партньор определено са и от другата голяма партия в лицето на ГЕРБ и това мисля, че стана ясно от целия ни разговор до тук", каза още лидерът на социалистите.

"Не ни харесва реализацията на програмата за саниране. Ние одобряваме идеята за тази програма, но не харесваме нейната реализация и кражбите, които бяха извършени при нейното осъществяване", отбеляза още Корнелия Нинова.
 

"Ще застана на мястото на Антонио Гутериш, ако бъда избрана на събранието на Социнтерна на 2-3 март за зам.-председател на организацията", коментира още лидерът на левицата.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар