Лято

Лято

15 февруари 2017 г.

Спрените турски ваксини били 2000% по-токсични от допустимото

"Скандалът с ваксините изобщо не е малък и бяха направени героични усилия лично от Бойко Борисов да се покрие този скандал."
 
"Скандалът със спрените от прокуратурата турски ваксини е чутовен. Бившите здравен министър и премиер щяха да приложат ваксини на десетки български деца, които са 2000% по-токсични от допустимото."

Това каза в ефира на бТВ бившият директор на Университетска болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. 

"Скандалът с ваксините изобщо не е малък и бяха направени героични усилия лично от неговия шеф в правителството (Бойко Борисов) да се покрие този скандал", каза д-р Дечев.

Д-р Дечо Дечев коментира скандала с дарените турски ваксини срещу туберкулоза БЦЖ, комбинирана петкомпонентна ваксина за деца Пентаксим и ваксина за Хепатит Б – Еувакс. В края на ноември миналата година Петър Москов и заместникът му Персенски се сдобиха с обвинения по този повод. И на двамата им бе наложена мярка за неотклонение "подписка”, а членовете на кабинета, включително и Бойко Борисов бяха привиквани на разпит в следствието, тъй като решението за ваксините е било взето на подпис.

"Там има два вида т.нар. турски ваксини – едната, сто хиляди бройки, която е използвана изцяло от български деца на възраст от 0-1 година. Тя е използвана, вече е изконсумирана. Понякога знаете, че изваждането на истината може да доведе много повече вреди, отколкото нейното премълчаване. Затова за тази ваксина аз няма да приказвам, тъй като тя е използвана”, заяви д-р Дечев.

"За другата ваксина, която се спря, единствено и само благодарение на прокуратурата – количеството на отровното вещество живак в нея превишава 2000% от максимално разрешеното”, съобщи д-р Дечо Дечев.


"Тези ваксини са спрени, но това се готвеше да се приложи върху десетки български деца от Петър Москов и лично от премиера, който го покриваше през целия този период", добави д-р Дечев.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар