Зима

Зима
Пролет

26 февруари 2017 г.

СЕМ ще наблюдава 41 медии в предизборната кампания

Бетина Жотева: Методиката е взаимствана от най-добрите европейски регулатори и досега не е прилагана у нас
 
"СЕМ ще наблюдава 41 медии в предизборната кампания. 

Освен равнопоставеността на участниците ще се следи и съдържателността на дебатите. Това би дало много по-голяма яснота от какво се интересуват хората, за какво се говори най-много и коя от темите е възприемана най-добре. Методиката е взаимствана от най-добрите европейски регулатори и досега не е прилагана у нас."

Това каза пред БНР членът на СЕМ Бетина Жотева. 

Според нея медийните пакети, които ЦИК отпуска на медиите, трябва да бъдат забранени.

"Това е прахосничество на държавни пари за хора, които не правят абсолютно нищо полезно с тях. Просто ги взимат и изчезват. До този момент, за две години, откакто тези пакети се разхвърлят, аз не съм видяла някакъв полезен ход или някой, който се е явил и е свършил добра работа от гледна точка на информираност на гражданите. Нула", заяви тя. 


"Отлагането на избора на нов генерален директор на Българската национална телевизия е възможност за СЕМ да промени процедурите за избор на генерални директори на обществените медии", каза още Бетина Жотева. Според промяна в Закона за радиото и телевизията от миналата година генералните директори могат да останат на поста си до избора на нови.

"На мен лично не ми харесват няколко неща от досегашната процедура - това, че трябва да се изслушват 20 души с концепции, това, че няма двустепенен конкурс, още други изисквания например за принадлежност към Държавна сигурност и така нататък. Това сме го променили. Качено е на сайта. Надявам се, когато свършат тези избори, вече да можем да направим добър конкурс", допълни тя.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар