Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2017 г.

Кунева към Борисов: Кога се сетихте, че образованието е приоритет?

"Защо Борисов не дойде на учителския събор в "Арена Армеец", за да даде там обещание за 50% увеличение на учителските заплати?"
 
 Бившият министър на образованието Меглена Кунева влезе в задочен спор с доскорошния си шеф в кабинета – експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тя го попита кога се е сетил да говори за образование и за увеличение на учителските заплати.

Острият тон на Кунева идва на фона на обещания за по-високи възнаграждения в просветата и ден след като Борисов отправи критики към нея за работата и като министър на образованието.

Във Велико Търново вчера лидерът на ГЕРБ призна, че е било грешка даването на просветното ведомство в ръцете на реформаторите. Той разказа и че е освободил сегашният служебен министър на образованието Николай Денков като зам.-министър на Кунева по нейна молба.

"Кога се сетихте, е моят въпрос към ГЕРБ и председателя им - премиер на предишното правителство, че образованието е приоритет?“, попита днес Кунева.

Тя акцентира на това, че Борисов и ГЕРБ са в предизборна кампания.

“Той трябва да отговаря защо през 2009 година завари образованието с бюджет от 4,1% от БВП и ги намали до 3,5% - това беше в неговия самостоятелен мандат. Защо не застана до мен, когато аз поисках скромните 10% увеличение на заплатите на учителите, за да почувстват подкрепа от държавата? Защо се сети сега да говори за образованието? Съжалявам, че г-н Борисов не дойде на учителския събор, за да даде там обещание за 50% увеличение на учителските заплати – бяха 12 хиляди души“, каза Кунева пред БНР, цитирана от партийния си пресцентър.

Тя обясни, че винаги е била за диалог и обясни, че ако не е бил този диалог, е нямало да бъдат постигнати сегашните резултати в образованието.

“Работила съм с цялото си сърце българските учители и учени да имат подкрепата, която заслужават и да има ефект за образованието. Въпросът вече е на коалиционна култура, и повече на думата култура, отколкото на коалиция, как българското образование да спечели повече подкрепа“, каза още Кунева.

Тя обясни и че има разминаване между версиите на Борисов и на служебния министър Денков за това дали Денков си е подал оставката или е напуснал сам.

Кунева обясни, че е държала да има специално подготвен във финанси и управление на проекти човек за оперативната програма, а на Денков му е било предложено да се занимава с образование и наука като неин заместник.

“Но тъй като той беше много привързан към програмата, не прие това и си подаде оставката“, каза Кунева, като напомни, че той и сегашният шеф на кабинета му Модев са двамата автори и архитекти на оперативната програма.

Тя добави, че действията й по програмата са били насочени към предотвратяване на злоупотреби в ОП НОИР, за които е станало известно след вътрешно разследване и по тази причина са подадените от екипа й сигнали в Прокуратурата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар