Зима

Зима
Пролет

5 февруари 2017 г.

Божидар Димитров: Не ме е страх от конкурс за мястото ми като директор на НИМ

"Ще се явя, ще го спечеля и ще получавам и пенсия, и заплата, ако междувременно се пенсионирам."
   
"Не ме е страх от конкурс за мястото ми като директор на Националния исторически музей. Ще го спечеля и това ще ме бетонира за поста още за пет години. Право на новия министър е да взема такива управленски решения. Нямам притеснения, чакам условията на конкурса". 

Това каза проф. Божидар Димитров по повод заявлението на новия министър на културата в служебния кабинет - Рашко Младенов, че ще обяви конкурс за поста му.

"Аз изпълнявам тази длъжност от 2011 г. въз основа на точката и алинеята "до провеждане на конкурс", а в закона няма срок кога ще се обяви той. Значи не съм нарушил никакви правила. Ще се явя, ще го спечеля и ще получавам и пенсия, и заплата, ако междувременно се пенсионирам", заяви историкът, цитиран от "24 часа".

"Какво са конкурсите? Те са или политически за определено лице, или честни. Явяваме се с една писмена работа. Всеки може да препише правилника на Лувъра и да се представи блестящо на хартия. Друго е действителността и как кандидатът за поста ще изпълни тези си идеи и обещания.

Ето последният пример - падна покривът на Националната библиотека. Едва не уби човек! Да не мислите, че покривът на НИМ не тече? Тече и тежи от снежните натрупвания от години. Ама не пада, защото пращам трима работници с някой лев отгоре над заплатите и с една бутилка за сгряване и те разчистват така, че снежинка не остава. И няма срутвания, няма течове. Ама нещата трябва да се познават отвътре", обясни проф. Димитров.

Той се похвали, че е имал възможност да вдигне заплатите на служителите в музея три пъти тази година - уредниците му са с 900 лева, специалистите стигат 1500 лв. и отгоре.

"Има пари за разкопки и откупки. Наскоро в колекцията на НИМ е постъпила ценно евангелие и огърлица от злато и сребро от шести век. Издават се и книги за най-ценните колекции, за възстановените войнишки паметници - всичко това носи на музея не само престиж, но и приходи", обобщи Димитров.



Няма коментари:

Публикуване на коментар