Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2017 г.

Защо собствениците на клубове бягат от футбола

Всеки път, когато Борисов падне от власт, някой от "собствениците" в българския футбол се оттегля...
 
Притеснени. 

Така трябва да се чувстват по-прозорливите привърженици на българския футбол от изказването на бившия премиер Бойко Борисов, който предрече, че изборният цикъл в страната може да се свие до пет-шест месеца. 

Всеки път, когато той падне от власт, някой от "собствениците" в българския футбол се оттегля. Сега едновременно бялата кърпа хвърлиха Спас Русев от "Левски" и Георги Самуилов от "Ботев". И двамата предоставиха акциите си на фенските организации, без да искат нищо в замяна.

Това само потвърждава нещото, което всички знаят, но не се казва гласно - те идват да "дават пари" след поръчка "отгоре". В случая Русев беше по-заинтересован от това какво се случва с БТК, а "Левски" се оказа задължение, от което при първа възможност той се освободи. 


В последните години футболните клубовете станаха задължителен "придатък" в големите сделки. Индиецът Прамод Митал се оказа собственик на ЦСКА заради интересите си към "Кремиковци" и щом работите около комбината пропаднаха, бизнесменът си замина и остави футболния клуб в ръцете на Александър Томов. По-късно собствениците на "Титан" Димитър Борисов и Иво Иванов получиха поръчки за почистване на няколко общини, но и ангажимента да водят ЦСКА (последствията от което бяха пагубни за клуба).

Най-ярък пример за връзката политика - спорт е престоят на Веселин Марешки в "Локомотив" (Пловдив). При идването си собственикът на верига аптеки каза, че е бил убеден за пет минути от тогавашния премиер Борисов. Марешки се оттегли почти веднага след падането на ГЕРБ от власт. Тогава беше в ход сделка на Марешки с лекарства за 10 милиона лева.

Причината за тези "назначени" собственици вероятно е голямата фенска маса, която трябва да подкрепя партиите благодетели.
 

Но големият губещ от нездравите процеси е самият футбол. Доказателство за това са празните стадиони и провалът на българските отбори - клубни и национални на международната сцена.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар