Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2017 г.

Какво показа ревизията на Герджиков

Бойко Борисов сигурно е изключително доволен от служебния премиер Огнян Герджиков, който изигра слабо представление на тема "Ревизия на управлението на ГЕРБ".
 
Казвам слабо, защото Герджиков дори не се опита да се направи на обективен. 

Той направи открит реверанс към предишното управление и оттук нататък ще му е много трудно да убеди публиката, че ще гарантира честността на изборите, което е основната задача на служебното правителство.
 

Герджиков играе за Бойко Борисов

Огнян Герджиков нарече правителството на Борисов, цитирам буквално: "Едно прилично правителство, което оставя едно нелошо наследство". А мнозина от хората очакваха назначеното от него правителство поне да им каже истината за предишното  управление. Не за друго, а защото огромната част от медиите не го правят. Впрочем, само заради това, че прокуратурата повдигна много сериозни обвинения на двама от министрите на Борисов, няма как да наречеш едно правителство "прилично".

Виждам, че една от любимите теми на служебния премиер е тази за българския еврокомисар, въпреки че ще бъде нелепо служебното правителство да предлага кандидат за овакантения от Кристалина Георгиева пост. За съжаление, никой от журналистите, които обилно го интервюираха тези дни, не го попита какво "прилично и нелошо" вижда във факта, че бе провален шансът България да има генерален секретар на ООН.

По-добре щеше да бъде служебният премиер да замълчи и да не обещава ревизия на ГЕРБ, защото тогава щеше да изглежда просто нерешителен и слаб. Той обаче реши да адвокатства на Борисов и да изиграе в негова полза лош спектакъл, което разочарова. Не че е важно, но искам да подчертая, че симпатизирам на Огнян Герджиков и не ми е приятно да пиша тези неща.

Никой не може да бъде заблуден, че проверка на няколко обществени поръчки, направени от администрацията на ГЕРБ, може да се нарече ревизия. Това просто даде глътка въздух на Бойко Борисов и възможност на ГЕРБ да минат в настъпление.

Не е героизъм да казваш истината, а и никой не е очаквал чудеса от служебното правителство. От него се очаква да назове нещата с истинските им имена, но засега тези очаквания не се оправдават. Нещо повече - акцията на проф. Герджиков с така наречената ревизия и неубедителното й поднасяне под формата на изявление пред медиите, без да бъде позволено на журналистите да задават въпроси, е изцяло в полза на Бойко Борисов и предизборно обслужва ГЕРБ.

И тъй като всички повтарят, че основната задача на служебното правителство е да подготви провеждането на предсрочните избори и да гарантира тяхната честност, ще е добре да се каже и това: Едно от ключовите условия за тази честност е и точната картина на управлението на коалицията между ГЕРБ, Реформаторите, АБВ и патриотите, защото свободният избор е информиран избор.

Както казах, поради медийната среда избирателите в България не знаят огромна част от истината за властта в България и не биха могли да направят информиран избор. Следователно, основна задача на служебното правителство е да им я даде. 


Все още има време и се надявам, че поне някои от служебните министри ще имат куража и доблестта да го направят.


Явор Дачков, "Галерия"

Няма коментари:

Публикуване на коментар