Зима

Зима
Пролет

12 март 2017 г.

Проф. Димитров: Македонците трябва да се върнат към българската си същност, да станат втора българска държава

"Референдумът в Турция е за установяване на президентска република. В тази държава това ще доведе до султаната - режим, който е бил в Османската империя до 1922 година."
 
Това заяви пред Нова телевизия проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, във връзка с напрежението между Холандия и Турция.

"Най-вероятно Ердоган ще спечели и референдумът ще бъде приет. Това ще стане благодарение на онази тъмна част в Анадола, която всеки път го избира", коментира той и добави: "Това е провокация от страна на Ердоган. В България и Македония той си организира и партии - у нас това е партията на Лютви Местан ДОСТ."

"В случая с агитацията на посланик Гьокче говорим за намеса на много високо ниво. Имаше предложения от дипломати той да бъде натирен от страната. Истината е, че у нас има страх от разваляне на отношенията с Турция, защото имаме добри взаимоотношения с тях", обяви проф. Димитров.

"Русия е на 200 мили от Варна. Бостън е на 2000 мили от Варна. Няма начин руското влияние да не е по-голямо", сподели директорът на НИМ на въпрос за отношенията на България със САЩ и Русия.

"Проблемите в Македония се дължат на факта, че страната е построена на фалшива историческа основа. Те трябва да се върнат към българската си същност, да станат втора българска държава. Няма да е случайност на Балканите това.
На Балканите има две албански държави - Косово и Албания. Има и две гръцки - Гърция и Кипър. На Миленко му казах да остава в албанската част на Македония, защото тук го чакат момчетата от 68-ма бригада", обяви историкът.

"В Македония много хора търсят причините за тази криза. Валери Найденов каза, че се дължи на пропорционалната избирателна система, дрън-дрън. Държавата е построена върху измислиците на македонизма.
 

Не може да се прави държава на фалшива основа. Хората знаят, че това е лъжа. Албанците го знаят и не са длъжни да се съобразяват с македонистките глупости", заяви проф. Димитров. 

Що се отнася до вътрешните въпроси и корупцията у нас, професорът коментира, че тя не може да бъде ликвидирана, а само намалена.

„Корупция има навсякъде. На корупция сме се научили от Запада, след освобождението. Включително и на процентите. Не можем да я ликвидираме, можем да я ограничим”, заяви проф. Димитров.

"Типична фалшива новина, за която сега много се говори. Трябва да има лоши новини, и вие започнахте с побой между левскарчета и цесекарчета", заяви историкът на въпрос за здравословното му състояние, което окачестви като добро.


Няма коментари:

Публикуване на коментар