Зима

Зима
Пролет

18 март 2017 г.

Кандидат-депутатът ни – мъж, висшист, на средна възраст

И в ГЕРБ и в БСП жените са два пъти по-малко. Новите лица са - 44% и 40%

Българският кандидат за депутат е мъж на средна възраст, с висше образование, най-често икономист и ново лице в политиката.
 

Това е обобщената справка за българските кандидати за народни представители на базата на регистрираните в РИК кандидат-депутатски листи.
 

44% са новите лица в листите на ГЕРБ. Преобладават лекари, юристи и икономисти. Доста от кандидатите са със собствен бизнес, малък и среден, има и земеделски производители, пише "24 часа".

И в БСП обновлението в партията не е само на думи.  40% от водачите на листите са изцяло нови лица, а 106 души са до 35 г.
 

Най-много обаче са кандидатите на средна възраст - 165 са между 35 и 50 г. Традиционно за столетницата преобладават над 50-годишните - 192-ма.  20% от листите са икономисти, 15% са инженери, 15% са лекари, 15% са юристи и 15% са педагози.

Останалите 20% са доказали се имена в сферата на културата, журналисти, еколози, социолози и др.
 

Средната възраст на водачите на листи на Патриотите е около и под 40-те години. През годините в националистическите формации у нас преобладават подчертано млади хора. 
Славчо Атанасов беше един от най-младите кметове на Пловдив. Днес той отново води листа в града под тепетата. Джамбазки е и от най-младите политици днес. Дни преди изборите ще навърши 38 г.
 

След като на референдума миналата година хората показаха, че искат нови лица в политиката, партиите се опитаха да отговорят с такива. И вкараха цветен елемент в листите.
 

Сред най-атрактивните е в червените редици е актрисата и певица Нона Йотова. В листата й в 24 МИР е и професорът по пантомима в НАТФИЗ Александър Илиев.
 

Втори след соцлидерката Корнелия Нинова в 25-и МИР в София е лекоатлетът без ръце Михаил Христов. Той е трикратен световен шампион в скока на дължина.
 

В София-област кандидат от БСП е бившият командир на гвардейците ген. о.з. Боян Ставрев. В Смолян пък е преподавателят по история в СУ Христо Беров. В Плевен - бизнесменът и собственик на летище и школа за пилоти Антон Георгиев. В червената листа в Пловдив е включена професорката по реторика от Софийския университет Донка Александрова.
 

Две емблематични имена от спорта се борят за места в НС от името на ГЕРБ в Пловдив.
Международният рефер и кум на Христо Стоичков Атанас Узунов е осми в Пловдив-град. След него в списъка е легендарният футболист на “Ботев” Петър Зехтински.
 

Макар да са на по-задни места двамата имат големи шансове за депутати с преференции, защото в спортните среди ги възприемат като мажоритарни кандидати.
 

Най-интересното име в листата на ГЕРБ за Благоевградско е на последния - Стефан Апостолов, за когото се говори, че е почти сигурен депутат. 29-годишният Апостолов вече е с ранг на международен съдия и свири в нашата Първа лига. Той е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов - Поли, също дългогодишен футболен съдия.
 

11 може да се окаже щастливото число за 26-годишния треньор и състезател по мотокрос Георги Недев. Той е под №11 в листата на ГЕРБ за Великотърновско и нищо чудно при него да сработи феноменът 11/11.


Няма коментари:

Публикуване на коментар