Зима

Зима
Пролет

8 март 2017 г.

Зелена измама зад скандала „Пирин“

Дават за пример техен неприет план за управление

Екологичната оценка на новия план за управление на Национален парк “Пирин” е задължителна, защото вече такава е възлагана за документа за природен парк “Странджа”. 


Тази теза развиха представители на зелените по време на изявлението на екоминистърката Ирина Костова, докато тя обявяваше решението си да възложи въпросната процедура. Сред най-гласовитите бе нелегитимният шеф на Асоциацията на парковете в България Тома Белев, който изтъкна аргумент за заданието, позовавайки се на случая “Странджа”.

Проверка на “Труд” показа, че екологична оценка на “Странджа” действително е възложена от Висшия екологичен експертен съвет с негово Решение №3 от 2004 г. Причината е, че в природния парк влизат част от инвестиционните намерения, заложени в общия устройствен план на община Царево. Именно за такива намерения е необходима екологична оценка според приложенията в Закона за опазване на околната среда. В плана за “Пирин” обаче инвестиционни намерения няма и така аргументът на зелените за оценката увисва.

В същото време трябва да се припомни, че планът на ПП “Странджа” бе разработван от фондация “Биоразнообразие”, част от коалиция “За да остане природа в България”. 


Въпреки гръмките изявления до днес този документ не е приет и “Странджа” се управлява без план.

Няма коментари:

Публикуване на коментар