Зима

Зима
Пролет

22 март 2017 г.

Ниското либидо не е заболяване

Човешката сексуалност често се приема за даденост: желанието за сексуален контакт е приоритизирано над други естествени нужди и това трайно се насажда в масовата култура.

Съществуват стотици хиляди хора, които просто не се интересуват от секс или поне не с честота, приета за „нормална“ в обществото. 


Много от тях са наричани асексуални и макар, че подобна сексуалност е напълно естествена, тя често за набеждава за болестно състояние от незапознатите.

Това е погрешно схващане за сложността на човешката психика. Либидото и сексуалният нагон нямат фиксирана сила и могат да варират в широки граници дори в отделни индивиди. Повишаването или понижаването на сексуалното влечение зависи от множество фактори: продължителност на връзката, не-сексуална интимност с партньора, привлекателност, самочувствие, доверие, стресови фактори от личния живот и околната среда, приема на лекарствени средства и други.

Ключови фактори за състоянието на либидото са неврохимичните и метаболитни реакции към нивата на стрес, тревожност и депресия. Наличието и силата на тези психични фактори силно влияят поведението на човешките същества и могат да понижат и потиснат множество функции: хранене, движение, умствена активност, желанието за социални контакти и сексуалното поведение. С промяната на тези фактори се изменя и силата на либидото.

Ако сексуалното желание е прекалено ниско и това води до безпокойство се съветва преглед при специалист. Понякога, то може да е симптом на нарушен хормонален баланс, сърдечносъдови и други заболявания, но най-често е продукт на стреса и безпокойството. Ако не са налични здравословни проблеми, но има желание за повишаване на либидото това може да стане по няколко начина.

Фармакологичните решения са непрепоръчителни, понеже често имат странични ефекти. Медикаменти за постигане на възбуда и поддържане на ерекцията се предлагат дори без лекарска рецепта, но крият опасности за сърдечносъдовата система и се приложими само при мъже. За жените с ниско либидо съществуват одобрени терапии, включващи хормонални добавки (естроген съдържащи) или прием на антидепресанти.

Някои храни и напитки имат свойството да повишават сексуалното влечение по естествен път. Те се наричат афродизиаци, при храносмилането им се отделят вещества, които стимулират продукцията на някои съединения като тестостерона, влияещ както на мъжкото, така и на женското либидо. Най-популярният афродизиак е женшенът, но соеви продукти като тофу и соево мляко, зеленият чай, шафрана, сладките картофи, червеното зеле, джинджифилът, стридите и умерените количества вино също имат доказани ефекти.

Понякога либидото и сексуалността просто трябва да бъдат "оставени на мира", те следват индивидуалния биологичен ритъм на всеки човек и не бива да се стандартизират. Грижата за личното здраве – физическо, емоционално и умствено трябва да бъде по-силен приоритет.



Puls.bg
Puls.bg

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/sex/news_26690.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар