Зима

Зима
Пролет

31 март 2017 г.

Великобритания отказва да плаща компенсации на ЕС заради Брекзит

Дейвид Дейвис: Плащането на каквито и да е било големи парични суми от наша страна не се очакват

"Великобритания няма намерение да плаща на Европейския съюз големи парични суми като компенсация за прекратяване на своето членство."

Това заяви британският министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис в телевизионно интервю за ITV. Той направи изказването във връзка със съобщения на местни медии за възможното налагане на компенсации върху Лондон в размер на 50 млрд. паунда, предаде БГНЕС.

„Всъщност не са постъпвали подобни запитвания от Европейската комисия към нас. Нашата позиция в това отношение е доста проста - ние ще изпълним всички ангажименти, тъй като сме почтена държава. Въпреки това плащането на каквито и да е било големи парични суми от наша страна не се очакват", заяви той.

По-рано британски медии писаха, че главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние в момента работи върху това споразумението между Лондон и Брюксел да предвижда погасяването на оставащите финансови ангажименти на Великобритания в размер на от 50 до 60 млрд. евро. Става въпрос за изплащане на пенсии на живеещи в ЕС британци, предоставяне на гаранции по кредити и покриването на други нужди. 


Установяването на точния размер на тази сума се очаква да бъде една от основните теми на предстоящите преговори между Брюксел и Лондон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар