Зима

Зима
Пролет

24 март 2017 г.

Не си желан на погребението си, безотечественико

Смисълът е единствено в добре прекарания живот – дали под знамето на собствения ти гъз, или на собственото ти его...


Роден някъде, избягал нанякъде, живял навсякъде, за да бъде погребан където и да е. 

Тъпо се кълнем в селската си кръв, че се гордеем с теб, Кристо, беглецо. Гордеем се, защото и ний сме дали нещо на модерния свят – истински „гражданин на света” и перфектен безотечественик.

Гордеем се, че с такъв човешки материал участваме в строителството на мита за сътворението на световния гражданин. За когото няма значение откъде идва, къде ще отиде и когото никой никъде не чака – големият смисъл е да поживее добре, да си отживее, защото през този живот му се е паднало.

Възхищаваме се на всеки световен ловец, преследващ консуматорската нирвана, която по нашите земи е известна и като състоянието „да живеем нормално”. Но ти, перфектни безотечественико, не си общ работник в бригада за гипс картон, а си Творец. Гастарбайтерът твори за задника си, а ти твориш за егото си, които са съвсем различни творби на свободата.

Ти си Изкуството, пред което няма граници, няма система или държава, защото то стои над тях. Те са по-малките, те са по-тъпите и временните, единствено изкуството е вечно.

Напълно сме съгласни, безотечественико, че пред твореца не трябва да има тъпи пречки, създавани от тъпи държави.

Още повече, че някои държави са приети за доказано тъпи и културно трябва да се съгласим, когато чуем по техен адрес – ебах я в тъпата държава.

Ми, човекът го казва както си е, защо се нервирате, парчета тъпи. Ебах ви в тъпите хейтъри и патрЕотите. 

Прости им, безотечественико Кристо, че тъпаците се съмняват в теб – и като човек, и като творец. Кои са те – селски, прости и завистливи, а ти си Космополитното и завинаги Модерното. Те са завинаги Изостаналото и вечната завист, те никога няма да се оправят, никога няма да успеят, защото не ценят вече успелите.

Те са нереализираните имитатори, а ти си Моделът – че в тази тъпа държава си обречен да не се реализираш.

И трябва или да се примириш, или да избягаш, укривайки до края на дните си селската кръв. Тя на никого не е помогнала при преследването на нирваната, но ако знаеш на колко е попречила. Заради нея никой не е прокопсал, но пък колко се провалиха.

Прости им, безотечественико, а ние ще ти простим голямата илюзия – че презрението към кръвта може да бъде опаковано като бунт срещу Системата.

Няма как да не ти простим, защото сме следващите примери как денонощната омраза към една реалност и нейната система задължително еволюира дотам да я мразиш, само защото е българска. И няма никакво значение дали тя е буржоазна, комунистическа или онова, което се нарича Демокраси.

Кълнем се в селската си кръв, безотечественико, че не си желан тук за собственото си погребение. Не че колкото и да е малка земята ни, няма да се намери място къде да те сместим. Но тя е прекалено селска и ретроградна за такъв световен и модерен творец. Самият ти като гражданин на света няма да се чувстваш удобно и нали разбираш колко тъпо ще се получи.

Роден някъде, живял навсякъде, за да бъде погребан където и да е.

Земята не е личен избор, националното й знаме е парцал, а системата е подробност. Смисълът е единствено в добре прекарания живот – дали под знамето на собствения ти гъз, или на собственото ти его.

Затова търчете, където е консуматорската нирвана - тамо е свободата. Ако не го разбирате, значи нищо не разбирате от нова човешка култура. Значи сте безнадеждни тъпаци от една тъпа страна.

Но не го приемайте лично, щото то нали си е така.   

  Проектът на Кристо - "Плаващите кейове", Италия

 Калин Руменов, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар