Зима

Зима
Пролет

30 март 2017 г.

Румен Радев: Надявам се бъдещото правителство да е на националната цел и единение

Президентът призова политическите партии да намерят най-доброто решение за България


"Надявам се бъдещото правителство да е на националната цел и националното единение". 

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес в Пловдив. 

Президентът призова политическите партии да намерят най-доброто решение за България в днешната трудна ситуация. 

„В никакъв случай не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат наистина едни сериозни компромиси и нека спокойно обмислят какво означават те, каква е тяхната цена и най-важното е в никакъв случай да не взривят бъдещето време", подчерта президентът.

Помолен да коментира каква коалиция ще бъде най-добрият вариант за страната ни, държавният глава отбеляза, че не иска да влияе върху преговорите между политическите сили. 


„По Конституция президентът прави консултации с партиите, но не формира коалициите, което е ангажимент на самите тях", припомни Румен Радев. Държавният глава беше категоричен, че ще изпълня своите конституционни задължения в законоустановения срок. 

„Има още време до консултациите. Нека дадем време на партиите да намерят най-доброто решение за България. Очакват ни наистина доста предизвикателства", каза още президентът.

Държавният глава оцени високо организацията на проведените парламентарни избори и подчерта, че те са протекли нормално и българите са имали възможност да изразят свободно своя глас.

Помолен да коментира искането на Лютви Местан за касиране на изборите, президентът заяви, че очаква претенциите на Лютви Местан да срещнат отговор от страна на българските институции.

По отношение на решението за премахване на статута на архитектурно-исторически резерват на град Копривщица държавният глава отбеляза, че не е нормално няколко общинари, с каквато и да е цел, да определят бъдещето на града. 


„Копривщица принадлежи на България и това е наше културно-историческо наследство", добави президентът Радев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар