Зима

Зима
Пролет

19 март 2017 г.

Играта на Веселин Марешки с две партии отива в прокуратурата

Дали Марешки е нарушил Закона за политическите партии, може да отговори Софийският градски съд

Фактът, че Веселин Марешки е председател на две партии едновременно, който „Труд“ оповести, ще бъде изпратен от ЦИК по компетентност до Софийския градски съд и Софийската градска прокуратура.

Това отговориха от Централната избирателна комисия на запитване на „Труд“. От ЦИК обясниха, че фактът сам по себе си не е нарушение на Изборния кодекс.

Кодексът обаче ще се окаже грубо нарушен, ако Марешки е бил сред учредителите на партия „Либерален алианс“, която прекръсти на ВОЛЯ. Защото от 12 години той е председател и на друга партия – „Национално движение за свобода и демокрация“. При това положение регистрацията на ВОЛЯ в съда ще се окаже невалидна, а оттам и регистрацията й в ЦИК за парламентарните избори на 26 март.

Дали Марешки е нарушил Закона за политическите партии, може да отговори Софийският градски съд, в чието фирмено отделение се съхранява пълната документация на двете му партии.



Пълният отговор на ЦИК до „Труд“:

От Централната избирателна комисия

ДО
Г-Н ЯСЕН ЛЮЦКАНОВ
ВЕСТНИК „ТРУД“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЛЮЦКАНОВ,

По повод Ваше писмо с вх. № НС-20-72 от 17 март 2017 г. на ЦИК Ви уведомяваме за следното:

В случай че едно и също лице е председател едновременно на две партии, това обстоятелство не представлява нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс.

Поставеният от Вас въпрос относно факта, че г-н Веселин Найденов Марешки е председател на две партии – партия „Воля“ и партия „Национално движение за свобода и демокрация“, ще бъде изпратен по компетентност до Софийски градски съд и Софийска градска прокуратура за извършване на проверка за спазване на Закона за политическите партии.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:
Севинч Солакова

Няма коментари:

Публикуване на коментар