Зима

Зима
Пролет

3 март 2017 г.

Д. Генов: Политиците не разбират, че хората вече не желаят да бъдат управлявани по същия начин

"Основното внимание е насочено към това дали г-н Борисов ще се срещне с г-жа Нинова, с която да дискутират като мъже някои неща."
 
Така шеговито обобщи по БНР фокуса на предизборната кампания политологът Драгомир Генов, който е преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски".

"За мен същностното и най-важното е, че политиците не можаха да разберат, че няколко пъти хората казаха, че вече не желаят да бъдат управлявани повече по този начин - не за техните цели и не от тях", подчерта той.

"Сега въпросът за управлението е централен", отбеляза Драгомир Генов, като напомни, че цената на управлението по време на прехода е огромната емиграция. 


"Около 2 или 3 милиона българи, по различни данни, в активна възраст напуснаха България - с целия потенциал, с който те разполагат. Тоест те бяха в основата на това, което в България би могло да бъде създадено като икономика на знанието и общество на знанието", каза политологът.

"Вече не само хора емигрират, а цели териториални общности се преместват, също и цели професионални общности напускат, например медици", отбеляза Генов.

"В обществата, които са "слаби" - като българското, има възраждане на национализма, каза още Драгомир Генов, но добави, че той не бива да се разбира като нещо отрицателно.


"Национализмът е част от политическата идеология, която е създадена на Европейския континент, тя е част от семейството заедно с консерватизма, либерализма, социализма и т.н. - като политическо понятие", допълни Генов.

"В съвременния свят има дезинтеграция на социалната тъкан на обществото и стои въпросът има ли сила, която може да се противопостави и се търси интегриращ фактор. За такъв фактор в "слабите" общества се обявява национализмът, но той обикновено не е ефективен и се представя само като изяви на авторитарни лидери", смята анализаторът.


Според него основна задача за нашето общество от гледна точка на националния интерес е да се обърне процеса на емиграция.

"За да се върнат тези хора тук, което според мен би следвало да бъде основен приоритет, или ако говорим с термините на национализма - националният интерес трябва да бъде: можем ли ние да създадем условия те да се върнат тук, да пожелаят да дойдат тук, да се развиват. Отговорът, поне от това, което виждам в програмите, в обещанията на политическите партии, не виждам и намек за това", подчерта Драгомир Генов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар